Imaginează-ți acest lucru: câinele tău are mănâncărimi, se scarpină și își mușcă în mod constant blana, nu îți dai seama de ce. Poate ai încercat deja totul, de la schimbarea rutinelor de îngrijire și șampoane speciale, la medicamente. Dar ai încercat să schimbi dieta câinelui tău?
Dieta poate juca un rol important în gestionarea afecțiunilor și bolilor pielii, indiferent dacă câinele tău are sau nu alergie alimentară.
Mâncarea este principalul vinovat atunci când vorbim despre reacții alergice ale câinilor, reacții pe care proprietarii le ignoră adesea. De fapt, există alergii la hrana pentru câini, dar și intoleranțe la hrana pentru câini. La fel ca noi, câinii pot suferi de una sau de ambele. Și alergiile alimentare le pot provoca nu numai probleme digestive, cum ar fi vărsăturile și diareea, ci și probleme ale pielii și chiar și probleme de comportament. Dacă tu sau medicul veterinar bănuiți că puiuții tăi au avut o reacție adversă la anumite alimente și te întrebi ce o fi însemnat asta, acum ești în locul potrivit.
Iată ceea ce trebuie să știi:
- Alergii la hrana pentru câini vs. Intoleranțe la hrana pentru câini
- Cei mai frecvenți alergeni pentru hrana de câini
- Predispoziție genetică la alergiile la hrana de câini
- Simptome de alergie la hrana de câini
- Efectele pe termen lung ale alergiilor la hrana pentru câini
- Test de alergie la hrana pentru câini și alte metode de diagnostic
- Tratamentul alergic la hrana pentru câini
- Cea mai bună hrană pentru câini împotriva alergiilor
- Alergii la hrana pentru câini vs. Intoleranțe la hrana pentru câini
Tratamentul alergic în ceea ce privește hrana pentru câini se reduce la un principiu care stă la bază: identifică alimentele la care câinele tău este alergic și evită să îl hrănești cu acestea.
„Ceea ce majoritatea oamenilor consideră că este o alergie la hrana pentru câini se numește mai adecvat o reacție cutanată adversă la hrană sau CAFR”, spune dr. Justin Shmalberg, DVM și nutriționist veterinar al NomNomNow. În esență înseamnă că există o asociere între un aliment și un anumit grup de simptome – de obicei probleme ale pielii sau probleme gastrointestinale.
Într-o adevărată alergie la hrana pentru câini, potrivit lui Shmalberg, vinovatul este adesea o proteină alimentară care declanșează un răspuns imun advers, care determină apoi celulele din corp să elibereze histamine sau compuși care duc la mâncărime și la multe alte semne alergice.
O intoleranță la hrana pentru câini, pe de altă parte, nu implică un răspuns imun – dar semnele de intoleranță la hrana pentru câini pot fi destul de asemănătoare cu semnele unei alergii alimentare. Un exemplu este intoleranța la lactoză, care se întâmplă atunci când corpul unui câine pur și simplu nu procesează bine lactoza din produsele lactate, ducând la probleme gastro-intestinale (adesea diaree).
Atât alergiile, cât și intoleranțele se încadrează în acea categorie de CAFR sau, în termeni mai generali, reacțiile adverse la alimente. Deci, cât de răspândite sunt reacțiile adverse la alimente la câini? O revizuire a cercetării din 2017 publicată în BMC Veterinary Research a examinat exact acest lucru. Constatările sugerează că, dintre câinii care au vizitat medicii veterinari pentru un diagnostic, 1 până la 2% au intoleranțe alimentare sau alergii; printre câinii cu boli de piele, numărul crește puțin, la aproximativ 6%. Pentru câinii cu mâncărime și alergii, chiar mai mulți – aproximativ unul din cinci – prezintă semne de reacții adverse la alimente.
Cu toate acestea, adevăratele alergii, în care sistemul imunitar atacă o proteină alimentară, sunt cu siguranță mai puțin frecvente decât intoleranțele alimentare. Înlăturarea, spune Shmalberg, este următoarea: „Dacă câinele tău este normal, chiar dacă zgârie mult, este puțin probabil o alergie alimentară. Cu toate acestea, dieta poate juca cu siguranță un rol în a ajuta la gestionarea afecțiunilor și bolilor pielii, indiferent dacă câinele tău are sau nu alergie alimentară „. În următoarele rânduri vom discuta mai multe despre cum poți face diferența.
Cei mai frecvenți alergeni în ceea ce privește hrana pentru câini
Te întrebi ce ingrediente conțin alimentele pentru câini care provoacă alergii? „Carnea, lactatele și ouăle sunt adesea considerate a fi cei mai frecvenți alergeni pentru hrana câinilor”, spune Shmalberg. „Cu toate acestea, în general, există o parte proteică a acelor alimente care tinde să fie problematică, mai mult decât, să zicem, carnea în sine.” Reține că și legumele pot conține proteine, deci nu sunt, automat, sigure.
BMC Veterinary Research a identificat că unii dintre cei mai frecvenți alergeni raportați în ceea ce privește hrana pentru câini implicați în reacțiile adverse la alimente se încadrează în cele spuse mai sus. Iată o statistică, de la cel mai raportat la cel mai puțin raportat.
Alergeni pentru hrana câinilor (sursa: BMC Veterinary Research)
Alergeni pentru hrana câinilor Procentul câinilor cu reacții raportate
- Produse lactate 17%
- Pui 15%
- Grâu 13%
- Soia 6%
- Porumb 4%
- Ou 4%
- Carne de porc 2%
- Pește 2%
Shmalberg vorbește despre două avertismente importante pe care trebuie să le amintim aici.
Sunt necesare cercetări mai noi. Multe dintre studiile de acolo și cele din această revizuire sunt mai vechi, când alimentele pentru câini erau fabricate și procesate diferit față de cum sunt astăzi. Alergiile tind să se schimbe în timp alături de alimente și, pe măsură ce apar noi studii, putem vedea diferiți alergeni crescând în partea de sus a listei.
Cu cât este mai obișnuit un aliment, cu atât este mai probabilă alergia. „Pentru a se dezvolta o alergie la un aliment, un câine trebuie să fie expus la acel aliment”, spune Shmalberg. „Acest lucru ar putea explica de ce proteinele cel mai frecvent găsite în hrana pentru câini, cum ar fi carnea de vită și puiul, sunt cele mai întâlnite pe listă.”
Mai multe informații despre alergenii pentru hrana câinilor care sunt utile de știut:
Acolo unde există o singură alergie, pot exista mai multe. Se estimează că mai mult de o treime din câinii cu o alergie alimentară sunt alergici la cel puțin încă un aliment.
Amidonul este mai sigur. Glucidele pure, cunoscute sub denumirea de amidon, sunt destul de sărace sau lipsite de proteine, ceea ce înseamnă că câinii nu sunt alergici la ele. Există însă și excepții: în timp ce amidonul din cartof este probabil sigur, cartofii întregi ar putea provoca alergie deoarece conțin proteine. Același lucru este valabil și pentru boabele cu proteine mai mari, cum ar fi porumbul și grâul. Dar, în general, alergiile la cereale sunt mult mai puțin frecvente decât alergiile la carne.
Cu grăsimile, puritatea contează. Grăsimile pure, ca un ulei pur de pește, sunt lipsite de proteine și nu ar trebui să declanșeze un răspuns. Dar urme de proteine se pot strecura și în uleiuri și grăsimi în timpul procesării și la un câine foarte alergic, pot provoca probleme.
Ai grijă la gelatină. Uleiurile suplimentare vin adesea în capsule de gelatină și gelatina poate declanșa alergii la unii câini.
Alergiile la arahide sunt rare la câini. Și dacă apar, de obicei nu sunt de severitatea raportată la unii oameni. Vești bune dacă puiul tău este unul dintre cei care adoră un tratament PB!
Nu există două alimente exact la fel. Nu există multe dovezi care să sugereze că un câine care are o reacție la un singur aliment va reacționa și la un aliment similar. Adică, un câine alergic la pui nu va fi neapărat alergic și la curcan.
Ai grijă la aditivi. Produsele chimice, conservanții, coloranții și aromele nu sunt susceptibile să provoace o adevărată alergie, dar ar putea declanșa o reacție adversă sau simptome de intoleranță.
Etichetele alimentare nu spun întotdeauna întreaga poveste. Unele mâncăruri non-proaspete și conserve au avut rezultate pozitive pentru proteine chiar și atunci când nu erau listate pe etichetă.
Predispoziție genetică la alergiile din hrana pentru câini
Te întrebi dacă câinele tău poate fi predispus la alergii sau intoleranțe alimentare? Cu siguranță există unele dovezi că, dacă un părinte are o alergie, descendenții lor sunt mai susceptibili să o moștenească. Deci, în acest fel, genele joacă un rol important. Dar ceea ce nu pare a fi un factor este rasa unui câine. De fapt, știința nu a confirmat niciodată că o rasă este mai expusă riscului de alergii alimentare decât alta. „Se poate întâmpla la orice rasă și la orice câine”, spune Shmalberg.
El observă, de asemenea, că unii crescători și proprietari consideră că abaterea de la dieta ancestrală a anumitor rase ar putea fi cauza predispoziției la alergii. De exemplu, huskii sunt obișnuiți cu diete de pește în habitatul lor natural – așadar, hrănirea lor cu păsări de curte ar putea duce la o reacție alergică? Pe scurt, nu. „Nu există dovezi care să susțină această teorie. Majoritatea câinilor par destul de adaptabili la o gamă largă de alimente”, spune Shmalberg. Vârsta sau sexul câinelui pare să nu aibă nici o relevanță pentru alergiile sau intoleranțele alimentare. Unii veterinari raportează că s-au găsit alergii alimentare la câinii cu vârsta mai mică de 1 an. Deci, chiar și puii tineri pot fi afectați (în timp ce, de obicei, nu sunt la fel de sensibili la această vârstă la alergiile din mediu).
Iată primele 10 rase care au fost căutate cel mai mult pe Google, și totodată cel mai frecvent împreună cu termenul „alergii alimentare” sau „alergii alimentare la câini”:
- Teckelii
- Buldogi
- Golden Retrievers
- Păstorii germani
- Pugs
- Pitbulls
- Cocker Spaniels
- Shih Tzus
- Westies (aka West Highland White Terriers)
- Yorkies (aka Yorkshire Terriers)
Reține că alergiile alimentare pot apărea la orice rasă și, desigur, unele rase pot fi căutate mai frecvent doar pentru că sunt, în general, mai populare.
Simptome de alergie la hrana pentru câini
Strănut. Infecții ale urechii. Diaree cronică. Neliniște. Simptomele alergiilor la hrana pentru câini variază de la reacții cutanate la probleme gastro-intestinale, și până la probleme de comportament. Mai jos vei găsi o listă completă, împărțită pe categorii, pentru a te ajuta să identifici dacă puiul tău ar putea suferi de alergie sau intoleranță alimentară. Reține că se estimează că aproximativ un sfert, până la o treime din câinii cu alergie alimentară au și alergie la mediu, și „are simptome similare și, uneori, ce nu pot fi distinse”, spune Shmalberg.
Cele mai frecvente semne de alergii alimentare la câini
Acestea sunt semnele pe care le vei vedea cel mai adesea când vine vorba despre o alergie alimentară, spune Shmalberg, începând cu cel mai frecvent simptom: mâncărimea.
- Mâncărime (aka prurit)
- Strănut
- Lăbuțe care necesită scărpinare
- Puncte fierbinți
- Iritații ale pielii
- Piele solzoasă și / sau grasă
- Piele pigmentată
- Textura pielii
- Secreție oculară
- Ochi roșii
- Pierderea părului
- Infecții ale urechii
- Infecții bacteriene (aka piodermă) ale pielii sau urechilor
Un studiu a clasificat părțile corpului care sunt cel mai adesea implicate în mâncărime atunci când vorbim de alergiile alimentare, după cum urmează:
- Urechi (implicate 80% din cazuri)
- Lăbuțe (61%)
- Coapsa interioară / burta (53%)
- Zona ochilor sau a piciorului din față (33%).
Simptomele alergiei alimentare gastrointestinale la câini
Potrivit lui Shmalberg, doar 10-30 la sută dintre câinii cu alergii alimentare confirmate prezintă simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături sau diaree. „Aceasta este o afecțiune care este mult mai des legată de simptomele pielii”, explică el (vezi mai sus). „Simptomele gastrointestinale bruște și de scurtă durată nu sunt aproape niciodată cauzate de o alergie alimentară. Pe de altă parte, alergiile alimentare pot contribui sau pot provoca anumite simptome cronice.”
- Diaree cu sau fără sânge și / sau mucus în scaun
- Încordare în timpul scaunului
- Vărsături
- Durere abdominală
- Simptome mai rare ale alergiilor alimentare la câini
Aceste simptome nu sunt la fel de frecvente ca cele de mai sus, dar pot apărea la unii câini
- Secreție nazală
- Probleme de respirație
- Convulsii (alergiile alimentare le-ar putea declanșa la câinii predispuși)
- Infecții ale tractului urinar secundar (datorate creșterii excesive a bacteriilor pielii)
- Pierderea în greutate (în combinație cu diaree severă și / sau vărsături)
- Simptome comportamentale
Simptomele de mai jos sunt, de asemenea, mai rare și, de obicei, secundare sau legate de disconfortul cauzat de simptomele enumerate mai sus. Zgârierea frecventă proprie pe o mobilă, picioarele proprietarului etc.
- Neliniște
- Scuturarea frecventă a urechilor sau zgârierea acestora
- Mușcarea lăbuțelor, capătul din spate și / sau coadă
- Retragerea sau interesul redus pentru timpul de joacă
- Anorexia, dezinteresul sau refuzul alimentelor
- Efectele pe termen lung ale alergiilor la hrana pentru câini
Dacă o alergie alimentară nu este tratată, există unele probleme de sănătate mai grave care s-ar putea dezvolta. Acestea includ infecții secundare ale pielii, dezvoltarea mai multor alergii, simptome agravate, modificări de comportament și o calitate slabă a vieții.
Acesta este ultimul punct, cel mai pertinent. „De obicei, animalele nu mor din cauza unei alergii alimentare, dar le afectează calitatea vieții”, spune Shmalberg. „Dacă suferă de mănâncărimi tot timpul, se poate simți ca și cum ar avea o mie de mușcături de țânțari tot timpul. Deși acest lucru nu este la fel de catastrofal ca ceva precum insuficiența organelor, pe parcursul zilelor, poate deveni destul de greu pentru câine.” Deci, atunci când un câine se simte rău, vei începe să vezi unele dintre problemele comportamentale enumerate mai sus. Pentru a evita afecțiunile și problemele cronice, diagnosticul și tratamentul sunt cruciale. Citește mai departe pentru detalii.
Dacă câinele tău suferă de mâncărime în mod constant, se poate simți ca și cum ar avea o mie de mușcături de țânțari tot timpul, ceea ce duce la o calitate slabă a vieții.
Test de alergie la hrana pentru câini și alte metode de diagnostic
Deci, cum îți poți da seama dacă câinele tău este alergic la alimente? În primul rând, este util să știi cum ai putea distinge o alergie alimentară de una de mediu. „Alergiile la mediu sau la purici sunt mult mai frecvente”, explică Shmalberg. Dacă suspectezi oricare dintre acestea, consultă medicul veterinar, care te poate ajuta la identificarea și tratarea puricilor, sau fă teste de sânge și / sau teste de alergie intradermică (care implică injecții de potențiali alergeni sub piele) pentru a evalua alergiile de mediu.
Dar dacă câinele tău are următoarele semne, discută cu medicul veterinar despre stabilirea unui test de alergie la hrana pentru câini sau a unei diete de eliminare.
Semnele care îți arată că câinele tău poate avea alergie alimentară (față de o alergie la mediu sau la purici):
- Dacă simptomele apar la o vârstă foarte fragedă – de obicei, puii mai mici de vârsta de 1 ani nu au alergii la mediu
- Dacă simptomele nu sunt legate de o schimbare sezonieră sau nu se schimbă în diferite părți ale țării (de exemplu, dacă călătorești sau te deplasezi cu câinele tău dintr-un climat uscat în unul umed)
- Dacă reacția nu răspunde la steroizi
- Dacă câinele tău are atât simptome ale pielii, cât și simptome gastrointestinale
Dieta pentru eliminare
Cea mai fiabilă modalitate de a diagnostica o alergie alimentară este să îți hrănești câinele cu ceva complet nou și relativ pur timp de cel puțin opt săptămâni. Pentru rezultate exacte, va trebui să îl hrănești cu o dietă de ingrediente simple, necontaminate (poate fi comercială sau gătită) pentru întregul proces. Cel mai important, spune Shmalberg, „dieta ar trebui să includă o singură sursă de proteine animale sau vegetale și o singură sursă de calorii carbohidrați, fără alte arome naturale (care ar putea avea proteine neidentificate) – și trebuie să fie un aliment pe care animalul de companie nu l-a avut în trecut. Exemplele clasice includ carne de vânătoare, iepure și mazăre, precum și pește și cartofi. ” Există și opțiuni mai noi, cum ar fi aligatorul și nuca de cocos.
De asemenea, este important să te abții de la resturile de la masă, gustări, medicamente aromate și suplimente de orice fel care nu se potrivesc cu combinația de ingrediente specifice pe care o utilizezi pentru proces. După opt săptămâni, pentru a dovedi cu adevărat alergia alimentară, trebuie să-l hrănești din nou cu alimentele originale – proteina sau proteinele alergice suspectate. Dacă există o reacție sau o izbucnire în acel moment, acesta este un indiciu destul de bun al unei alergii.
„Realitatea este că majoritatea proprietarilor nu îndeplinesc această parte, deoarece nu vor ca câinele lor să aibă din nou simptome”, spune Shmalberg. „Un proprietar ar putea continua să îi dea mâncarea de probă dacă câinele pare să fie de acord cu aceasta”. Dar reintroducerea alergenilor suspectați este într-adevăr singura modalitate de a confirma o alergie. Shmalberg sugerează trecerea prin potențiali alergeni, unul câte unul – pui, carne de vită, ouă, lactate – pentru a vedea ce declanșează (și ce nu) simptomele.
Alte tipuri de testare a alergiilor la hrana pentru câini
În afară de dietele de eliminare, există câteva alte opțiuni de testare care merită încercate.
Analize de sânge: Există analize de sânge, dar nu sunt foarte exacte. „Există noi teste de sânge pentru alergii alimentare în dezvoltare, care par mai bune decât cele de pe piață”, spune Shmalberg. „Asta înseamnă că, deocamdată, o dietă de eliminare a alimentelor este cea mai bună opțiune.
Testele de patch-uri: testele de patch-uri sunt, în general, considerate a fi mai precise decât testele de sânge. Totuși, potrivit lui Shmalberg, „Nu se fac în mod obișnuit, dar pot fi oferite într-o clinică de dermatologie, unde o proteină (de exemplu carnea de vită) este amestecată cu vaselină și lipită pe piele timp de aproximativ două zile, apoi testată o zi mai târziu. Dacă există iritații (roșeață, urticarie), este considerat un test pozitiv; dacă nu, este negativ.
Tratamentul împotriva alergiilor la hrana pentru câini
Tratamentul împotriva alergiilor la hrana pentru câini se reduce la un principiu care stă la bază: identifică alimentele la care este alergic câinele tău și evită să-l hrănești cu acelea. „De aceea, dieta de eliminare și perioada de încercare sunt esențiale”, spune Shmalberg, „deoarece este singura modalitate de a identifica ce alimente și proteine alimentare poate tolera un câine”. Acum, dacă este mai degrabă o intoleranță alimentară decât o alergie (ceea ce este mult mai probabil), este încă util un studiu, dar și o simplă schimbare a dietei poate fi la fel de eficientă. „O dietă cu o compoziție diferită de cea cu care este hrănit în prezent este adesea suficientă pentru a îmbunătăți simptomele”, explică Shmalberg.
Cu excepția cazului în care sunt bine formulate, cu sfatul unui nutriționist veterinar, multe diete de casă sunt deficitare în anumiți nutrienți care sunt critici.
În afară de aceasta, există și alte câteva tactici care apar în tratarea alergiilor și intoleranțelor alimentare. Iată o scurtă prezentare generală, plus considerații, și argumente pro și contra pentru fiecare.
Antihistaminice și alte medicamente
Antihistaminicele precum Benadryl pot reduce la minim mâncărimea și sunt relativ sigure și aprobate de veterinar pentru a fi utilizate acasă. Șampoanele și unguentele antimâncărime topice te pot ajuta, de asemenea – asigură-te că obții sfatul medicului veterinar înainte de a-i da câinelui orice medicament sau remediu. Antibioticele și antifungicele, cum ar fi cefalexina și ketoconazolul, de exemplu, pot ajuta pe termen scurt la tratarea infecțiilor secundare care apar atunci când pielea este inflamată, „dar simptomele se repetă de obicei după oprire”, spune Shmalberg. În ceea ce privește medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi steroizii, „De obicei, ei nu fac nimic pentru a ajuta simptomele de alergie alimentară”, afirmă acesta.
Dietele de casă
Dietele de casă sunt folosite uneori pentru testele de eliminare a alimentelor, precum și pentru câinii cu intoleranțe alimentare sau alergii. Este ușor de văzut de ce sunt eficiente – proprietarul are control total asupra ingredientelor. Dar există o problemă cu dietele de casă pentru hrana câinilor. „Cu excepția cazului în care sunt bine formulate, cu sfatul unui nutriționist veterinar, întrucât multe sunt deficiente în anumiți nutrienți care sunt critici”, spune Shmalberg, „iar aceste deficiențe ar putea provoca probleme pe termen lung.” Pregătirea necesită multă forță de muncă și pentru proprietar.
Dietele vegane
De asemenea, dietele vegane sunt folosite de unii proprietari și medici veterinari în timpul și după studiile alimentare, dar nu există dovezi că sunt mai favorabile decât o dietă atent selectată, cu o singură proteină. (De fapt, dietele vegane includ adesea o mulțime de proteine vegetale diferite.) Dar dacă un câine este alergic la mai multe tipuri de carne, o dietă vegană este cu siguranță o modalitate de a le evita. La fel ca dietele de casă, dietele vegane trebuie formulate cu atenție. „Unele diete vegane cumpărate din magazin s-au dovedit a avea deficiențe de nutrienți critici și sunt menționate de veterinari doar pentru că devin din ce în ce mai populare în rândul proprietarilor”, spune Shmalberg. „Cu siguranță nu este alegerea noastră de top pentru tratarea alergiilor alimentare”.
Cea mai bună hrană alergiile câinilor
Când vine vorba de asta, nu există niciun cel mai bun aliment pentru câini care să fie împotriva alergiilor. „Depinde foarte mult de fiecare câine în parte”, spune Shmalberg. „Dar este important să știi ce conține hrana câinelui tău și să fii încrezător că este produs fără a fi contaminat de ingrediente care nu sunt listate pe etichetă.” De aceea, atunci când cauți o hrană pentru câini fără alergeni, conservele și cruditățile pot fi dificile. Cu alimentele care sunt făcute mai proaspete și în loturi mai mici, poți vedea ce conține, iar urmele de ingrediente alergice sunt mai puțin susceptibile să se strecoare în timpul procesării. Acesta este exact motivul pentru care mulți proprietari consideră că e mai bine să-și facă singuri hrana pentru câini. „Totul depinde de procesul de gătire și de calitatea ingredientelor, iar multe diete convenționale au avut probleme cu contaminarea încrucișată, conform studiilor publicate”, spune Shmalberg.
Când alegi un aliment care este proaspăt preparat cu câteva ingrediente de calitat și fără umpluturi artificiale, poți vedea exact ce primește puiul tău.
Iată sfaturile sale pentru alegerea unei diete pentru un câine cu alergii sau intoleranțe alimentare:
Schimbă lucrurile. Dacă tu sau medicul veterinar credeți că câinele tău are o intoleranță alimentară, merită să treci la o dietă cu o sursă diferită de proteine, cu ingrediente variate și poate chiar cu un nivel diferit de grăsimi. „Aceste diete nu trebuie să fie la fel de simple ca cele utilizate în dietele de eliminare”, spune Shmalberg.
Etichetele alimentare comerciale nu sunt întotdeauna exacte. O revizuire a cercetării din 2018 a determinat, după ce a analizat o serie de studii despre alimentele comerciale pentru animale de companie, că aproximativ 45% dintre acestea aveau ingrediente nemarcate, inclusiv produse care pretindeau „ingrediente limitate”. Analiza a constatat că dietele cu ingrediente hidrolizate sau defalcate chimic nu au avut rata de ingrediente nemarcate (probabil pentru că hidrolizarea este un proces foarte tehnic).
Produsele alimentare pentru câini nu sunt reglementate din punct de vedere al purității. Gătitul în loturi mari într-o fabrică mare implică o mulțime de mașini grele cu multe colțuri – unde este ușor să se aibă loc o contaminare. „Companiile care produc alimente pentru câini„ hipoalergenice ”sau„ cu ingrediente limitate ”ar trebui să urmeze cele mai bune practici pentru a putea elimina acest lucru”, spune Shmalberg, „dar nu există nici o supraveghere sau reglementare a fabricării acestor tipuri de produse.”
Mâncarea proaspătă ar putea fi un pariu mai sigur. Când alegi un aliment care este proaspăt preparat în loturi mici, cu câteva ingrediente de calitate umană și fără umpluturi artificiale, poți vedea exact ce primește puiul tău. Mâncarea de casă pentru câini este o opțiune. Dacă preferi să nu petreci timpul pregătind mâncarea câinelui, ia în considerare un serviciu de livrare a hranei pentru câini fabricat de la zero, cu loturi mici, care pune accentul pe calitate și puritate.
În opinia noastră, hrana pentru animale de companie este slab reglementată la nivel internațional, pentru că practic „aproape orice” poate intra în hrana pentru câini. De aceea, am creat propriul nostru sistem, extrem de strict, pentru a demonstra că putem, și avem o cerere de hrană hipoalergenică premium pentru câini în Europa de azi. Încearcă unul dintre alimentele noastre hipoalergenice pentru câini, cum ar fi hrana hipoalergenică cu miel, uscată, pentru câini.
Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:
Ciobănesc German: Ghid Complet al Rasei de Câini
Descoperiți totul despre Ciobănesc German Prezentarea rasei de câini – un ghid detaliat pentru iubitorii acestui caine nobil și inteligent.
Dogo Argentino: Ghidul Complet al Rasei Canine
Descoperiți caracteristicile și temperamentul Dogo Argentinian, cunoscut pentru loialitatea și curajul său în ghidul nostru complet al rasei.
Fox Terrier: Ghidul Complet al Rasei de Câini
Descoperiți caracteristicile unice ale Fox Terrier în ghidul nostru complet al rasei, de la temperament la îngrijire. Totul despre Fox Terrier Prezentarea rasei de câini.