Infecția cu Salmonella (salmoneloza) este cauzată de bacteria Salmonella. Poate fi găsită în carnea crudă și ouă, dar poate fi transferată și din excrementele sau saliva unui animal infectat. Dacă câinele tău vărsă sau are diaree cu sânge, ar putea avea o infecție cu salmonella. Mențineți-l hidratat, spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce v-ați manipulat câinele și anunțați-vă medicul veterinar.

 

Simptomele infecției cu Salmonella la câini

Câinii care au salmoneloză pot fi total asimptomatici, fără a da niciun semn că sunt infectați. Câinii care au simptome pot prezenta un interval în funcție de cât de gravă este infecția. Dacă vor prezenta simptome, probabil că vor începe să arate oricare dintre următoarele în primele 72 de ore de la infectare:

  • Febră
  • Diaree
  • Vărsături
  • Letargie
  • Deshidratare
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Depresie
  • Scăderea activității
  • Cauzele infecției cu Salmonella la câini

Bacteria Salmonella este adesea prinsă prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, dar poate fi transmisă și prin alimente contaminate, ouă crude și caca sau saliva unui animal infectat. Câinii riscă, de asemenea, să-l obțină prin hrana pentru animale de companie și hrana umedă nerefrigerată. Câinii care sunt infectați pot elimina bacteriile în fecale și salivă pentru ceva timp după infecție.

Câinii cu sistem imunitar slab, cum ar fi cățeii și câinii în vârstă sau cei care iau antibiotice, sunt mai susceptibili de a contracta o infecție cu salmonella.

Dacă doriți să vă asigurați că nu vă otrăviți câinele în mod inutil, atunci alegeți una dintre alimentele noastre pentru câini. Facem întotdeauna teste de laborator pentru a fi 100% siguri că alimentele noastre pentru câini nu includ salmonella sau bacterii nenecesare.

 

Diagnosticul infecției cu Salmonella la câini

Unele dintre primele simptome pe care le puteți observa sunt comportamentul ciudat, febră, vărsături și diaree constantă. Consultați imediat medicul veterinar și aduceți o probă proaspătă de scaun. Infecția cu Salmonella împărtășește simptomele cu alte probleme gastrointestinale, cum ar fi gastroenterita, paraziții sau alergiile alimentare, așa că medicul veterinar va trebui să efectueze o serie de teste pentru a diagnostica cu exactitate salmoneloza.

Veterinarul vă va cere un istoric al câinelui și ce simptome ați observat. Spune-i dacă câinele tău a mâncat carne crudă sau ouă, și-a vărsat hrana pentru animale de companie sau a intrat în contact cu animale care ar fi putut fi infectate. Veterinarul va preleva probe de urină și fecale pentru testare, ceea ce va exclude alte afecțiuni. În cazuri severe sau în caz de sepsis, medicul veterinar poate efectua și culturi de sânge.

 

Tratamentul infecției cu Salmonella la câini

Cele mai multe cazuri ușoare pot fi tratate acasă doar asigurându-vă că câinele dumneavoastră primește suficiente lichide în timpul recuperării. El va pierde mult lichid prin vărsături și diaree, așa că asigurați-vă că furnizați multă apă curată și proaspătă. Veterinarul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la combaterea infecției sau la prevenirea șocului, în funcție de amploarea infecției.

Cazurile severe pot necesita ca cainele sa fie spitalizat. Câinii grav deshidratați pot necesita terapie cu fluide IV, iar cei care au dezvoltat o infecție de sânge sau sepsis ca urmare a infecției cu salmonella pot avea nevoie de o transfuzie de plasmă sau de sânge. Majoritatea câinilor care au o infecție cu salmonella se recuperează complet, dar rezultatele pot să nu fie la fel de bune pentru câinii care au dezvoltat sepsis.

 

Recuperarea infecției cu Salmonella la câini

În timp ce câinele tău se recuperează acasă, va trebui să-i oferi multă apă curată pentru a-l împiedica să se deshidrateze. Poate fi necesar să limitați cât mănâncă în primele zile după diagnostic, dar pe măsură ce devine mai puternic, îi puteți da treptat mai mult până când revine la mâncare, așa cum era înainte.

Deoarece bacteria salmonella poate fi transmisă prin fecale și saliva, veți dori să purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși, atunci când spălați după câinele dumneavoastră. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați manipulat orice a atins câinele acesta (jucării, castroane etc.) și evitați să fiți lins. Când spălați vasele acestuia, utilizați o perie pusă deoparte doar pentru el și încercați să nu folosiți chiuvetele din casă, pe care le folosește familia (luați în considerare utilizarea unui furtun afară.) Fecalele și saliva câinelui pot continua să transporte bacteriile salmonella chiar și câteva săptămâni după ce a fost infectat.

Este posibil ca medicul veterinar să dorească să vă vadă câinele pentru o urmărire. În funcție de progresul pe care l-a făcut, ar putea dori să ia mai multe probe de urină sau fecale pentru a se asigura că infecția s-a îndepărtat.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1936 reviews