Ca iubitori de câini știm un lucru – câinilor le place să lingă totul. Dar când vine vorba de răni, pare să existe un pic de confuzie. Este lăsat câinele să-și lingă rănile benefice sau provoacă mai mult rău decât bine?

Deși este adevărat că există câteva beneficii potențiale pentru linsul rănilor, este important să reții că riscurile depășesc beneficiile, mai ales atunci când vorbim despre răni mari.

În acest articol vom analiza de ce câinii își ling rănile, riscurile asociate cu linsul rănilor și cum să-ți împiedici câinele să-și lingă rănile.

De ce își ling câinii rănile?

De ce își ling câinii rănile? Pe scurt, câinii își ling rănile, deoarece pot favoriza vindecarea și ameliorarea durerii. Și, deși linsul poate ajuta la procesul de vindecare în unele răni, acesta poate provoca, de asemenea, mai mult rău decât bine (mai multe despre acestea, mai jos).

Linsul rănilor este un răspuns instinctiv la câini și este unul care se găsește la multe alte animale, cum ar fi pisicile, primatele și rozătoarele. Gura lor este singurul instrument pe care îl au la dispoziție pentru a încerca să-și curețe rănile. Nu pot merge la cabinetul de medicamente să ia un dezinfectant, așa că folosesc singurul lucru pe care îl au – gura lor. Este singurul mod în care știu să se ajute să se vindece.

De ce lins? Ei bine, saliva conține câteva materiale benefice care pot ajuta la promovarea vindecării. Conține o proteină numită factor tisular (numit și factor tisular trombocitar) care poate ajuta la promovarea coagulării sângelui. Saliva câinelui conține, de asemenea, Opiorfin (un compus chimic endogen), care acționează ca un calmant.

Istoria din spatele linsului rănilor

Credința că linsul rănilor poate avea unele efecte curative a existat de veacuri și, în trecut, am folosit câinii pentru a ne ajuta să vindecăm unele dintre rănile noastre.

Credința că saliva câinelui poate ajuta la vindecarea rănilor se îndreaptă până în vremurile egiptene antice. Egiptenii credeau că a fi lins de un câine, în special pe o rană deschisă, a ajutat la recuperare și la vindecarea bolilor.

În Grecia antică, câinii de la sanctuarul lui Aesculapius (un erou și zeu al medicinei) erau instruiți pentru a linge pacienții. Și în cultura armeană Aralezes (creaturi sau spirite asemănătoare câinilor) au coborât din cer pentru a linge rănile celor căzuți, astfel încât să poată învia.

Nu mai folosim aceste metode datorită medicinei moderne, dar câinii noștri încă o fac. Și, deși linsul rănilor minore nu poate provoca o problemă prea mare pentru câinele tău, cele mari pot.

Pericolele în a-ți lăsa câinele să-și lingă rănile

Deși lingerea plăgii are câteva beneficii potențiale, există unele riscuri majore implicate. Linsul rănilor poate încetini procesul de vindecare și, în unele cazuri, poate face lucrurile mult mai rele, provocând infecții.

Câinii au miliarde de bacterii în gură și multe dintre ele au potențialul de a provoca infecții. Bacteriile inofensive din gura câinelui tău, cum ar fi Pasteurella, poate provoca infecții grave dacă este introdusă într-o rană.

Fricțiunea cauzată de lins poate, de asemenea, redeschide rănile vechi prin ruperea țesutului. Acest lucru le poate lăsa susceptibile la infecții și resturi și poate încetini cu totul procesul de vindecare.

Locurile de intervenție chirurgicală sunt deosebit de periculoase atunci când vine vorba de lins, deoarece poate rupe suturile și redeschide rana. Inciziile pot fi iritante, iar mulți câini vor răspunde lingând sau mestecând zona afectată. Și, din moment ce rănile chirurgicale sunt adesea mari și profunde, șansele de infecție sunt destul de mari dacă câinele tău are voie să lingă zona.

Cum să-ți împiedici câinele să-și lingă rănile

Când vine vorba de prevenirea câinelui tău de a-și linge rănile, poți folosi un guler E, un bandaj, un tricou sau tehnici de distragere a atenției în cazul rănilor minore.

Dacă câinele tău a fost operat, medicul veterinar probabil v-a trimis deja acasă cu guler E și instrucțiuni pentru cât timp trebuie să îl păstrați. Deși nimeni nu se bucură de conul rușinii, este important să ne amintim că pe termen lung este pentru binele lor. Acestea sunt concepute pentru a împiedica câinele să-și lingă rănile și pentru a preveni încetinirea accidentală a procesului de vindecare.

În unele răni mai mici, poți folosi un bandaj pentru a împiedica câinele să lingă zona, dar este important să reții că unii câini își vor scoate bandajul și vor reveni la lins în momentul în care nu te uiți.

Dacă ești îngrijorat de rănile câinelui, consultă medicul veterinar. Aceștia vor putea accesa leziunile câinelui, îți vor oferi opțiuni de tratament, dacă este cazul, și te vor informa care este metoda potrivită pentru a preveni linsul rănilor.

Și dacă nu ești un fan al gulerelor E (nu cred că este cineva), întreabă medicul veterinar dacă oricare dintre alternative ar fi potrivită. În funcție de locul în care este rana câinelui tău, este posibil să-ți poată recomanda o alternativă la gulerul E, care nu este la fel de intruziv.

Dacă ai de-a face cu o rană minoră, este posibil să reușești să folosești tehnici de distragere a atenției, cum ar fi jocuri sau puzzle-uri alimentare pentru a-ți menține câinele ocupat. Amintește-ți să-ți supraveghezi câinele atunci când nu este implicat în mod activ cu ceva, deoarece ar putea reveni imediat la a-și linge rana.

Concluzie

De ce își linge câinii rănile? Deoarece poate ajuta la promovarea vindecării și la retragerea durerii. Și, deși saliva câinelui poate avea unele proprietăți de vindecare atunci când vine vorba de linsul rănilor, riscurile depășesc beneficiile. Linsul rănilor poate încetini procesul de vindecare și, în unele cazuri, poate provoca infecții grave.

Dacă câinele tău are o nouă rană care te îngrijorează sau care nu se va vindeca, te rugăm să te adresezi medicului veterinar. Există o mulțime de opțiuni de tratament disponibile și vor putea veni cu tratamentul potrivit pentru câinele tău.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Independently verified
1897 reviews