Mulți câini au obiceiul de a ronțăi diverse obiecte care nu sunt destinate consumului. Acestea sunt „corpi străini” care pot rămâne blocate în tractul intestinal. Obstrucția intestinală este o condiție potențial fatală la câini și, din păcate, este mult mai frecventă decât cred mulți.

Articolul nostru are doar scop informativ. Pentru informații exacte și actualizate, consultă întotdeauna medicul veterinar!

 

Ce este obstrucția intestinală?

Despre această condiție putem vorbi atunci când în intestinele câinelui se dezvoltă o obstrucție parțială sau totală. Deoarece aceste obstrucții pot apărea și în stomac și esofag, fenomenul este adesea numit „obstrucție gastro-intestinală” în loc de obstrucție intestinală.

Obstrucția intestinală este similară cu un tub înfundat. Obstrucția deteriorează digestia și mișcarea intestinală, împiedicând câinele să transporte alimentele și deșeurile prin tractul gastro-intestinal. În cazul unei obstrucții parțiale, câinele încă mai poate avea oarecare scaun, dar sistemul său intestinal este totuși afectat.

Obstrucția totală este o urgență care trebuie tratată imediat. Cu cât obstrucția persistă mai mult în corpul câinelui, cu atât este mai probabilă restricționarea fluxului sanguin și necroza țesuturilor intestinale. Pe lângă acestea, pot să apară și infecții bacteriene. Intestinele pot chiar să se perforeze, ceea ce duce la sângerări interne la câine.

 

Semnele obstrucției intestinale

  • Vărsături frecvente
  • Diaree (în cazul unei obstrucții parțiale)
  • Pierderea apetitului
  • Durere abdominală
  • Balonare
  • Letargie
  • Depresie
  • Slăbiciune
  • Deshidratare
  • Malnutriție

Simptomele pot varia în funcție de tipul de obstrucție. Câinii cu obstrucție parțială prezintă inițial simptome mai ușoare, care adesea seamănă îngrijorător de mult cu un simplu deranjament stomacal.

 

Cauzele obstrucției intestinale

Una dintre cele mai comune cauze ale obstrucției intestinale este ingestia de corpuri străine de către câine, cum ar fi: jucării, oase, cozi de porumb și îmbrăcăminte (în special șosete și lenjerie intimă). Obiectele ascuțite nu doar că pot bloca intestinele, dar pot și perfora mucoasa, cauzând sângerări interne. Majoritatea corpilor străini nu pot fi complet dizolvați de acidul gastric, iar câinele nu poate digera complet aceste obiecte. Duce imediat animalul la veterinar dacă ai observat că a înghițit ceva care ar putea duce la aceasta.

Pe lângă ingestia de corpuri străine, alte cauze pot duce la obstrucția intestinală:

Tumori: Tumorile care se dezvoltă în intestine pot reduce treptat mobilitatea intestinală, iar în cele din urmă pot crește suficient de mari pentru a provoca o obstrucție totală. Tumorile care se formează în cavitatea abdominală pot crește suficient de mari încât să exercite presiune asupra intestinelor, blocându-le din exterior.

Intususcepție: Simplificat, intestinele se proiectează telescopic unul în altul. Pe lângă corpii străini și tumorile, infecțiile, paraziții intestinali și schimbările dietetice pot de asemenea să cauzeze acest fenomen. De asemenea, poate fi o complicație a intervențiilor chirurgicale intestinale.

Stenoza gastrică: Îngustarea pasajului din stomac către intestinul subțire poate duce la obstrucție intestinală. Aceasta poate fi o anomalie congenitală, dar poate apărea și la câini mai în vârstă din cauze necunoscute până acum.

 

Diagnosticarea obstrucției intestinale la câini

Este foarte important să mergi imediat la veterinar dacă observi semnele unei obstrucții intestinale la câinele tău. Nu ar trebui să lași simptomele ușoare sau moderate netratate zile în șir, deoarece acest lucru poate provoca daune ireversibile animalului tău. În cazul simptomelor severe, du imediat animalul la cel mai apropiat veterinar!

Veterinarul va examina câinele, va discuta despre opțiunile de anestezie înainte de a efectua alte investigații. Dacă există suspiciunea unei obstrucții intestinale, următorul pas este de obicei radiografia cavității abdominale pentru a detecta orice anomalii. În plus, câinele primește de obicei bariu, pe care trebuie să-l înghită. Acesta este un lichid alb care apare strălucitor pe radiografii. Radiografiile sunt folosite pentru a examina mișcarea substanței înghițite. Deoarece mișcarea este bine vizibilă pe radiografii, veterinarul poate vizualiza fluxul tractului și astfel poate determina locația exactă a obstrucției.

Testele de sânge și urină pot fi, de asemenea, necesare. Aceste teste ajută veterinarul să evalueze starea generală de sănătate a câinelui și să determine cel mai bun tratament pentru animal.

 

Tratament

Pentru a restabili mișcarea intestinală, obstrucția trebuie înlăturată imediat. Acest lucru se face adesea printr-o intervenție chirurgicală abdominală. Veterinarul va face o incizie în abdomen și va palpa intestinele pentru a localiza obstrucția, ajutat de radiografii pentru a o găsi mai rapid. Intestinul este tăiat pentru a permite îndepărtarea manuală a obstrucției. După aceea, veterinarul examinează țesutul intestinal pentru a verifica dacă există daune permanente. Dacă sunt descoperite leziuni, medicul trebuie să îndepărteze părțile afectate și să sutureze intestinele pentru a ajuta la procesul de vindecare și pentru a preveni scurgerile.

Dacă obstrucția se află în stomac sau esofag, endoscopia poate fi, de asemenea, eficientă. Aceasta permite veterinarului să acceseze partea superioară a intestinului subțire prin trecerea prin pilor (mușchiul de la joncțiunea dintre stomac și intestinul subțire). Sub anestezie, un tub mecanic echipat cu o mică cameră este introdus prin gura în esofag. Utilizând instrumente speciale, medicul poate extrage corpul străin. Dacă intervenția este reușită, procesul de vindecare este rapid. Totuși, câinele va avea nevoie de medicație suplimentară și hidratare.

Unele obstrucții se pot rezolva singure, fără necesitatea unei intervenții chirurgicale sau endoscopii. Totuși, pentru o recuperare completă, câinele poate avea nevoie de tratament suplimentar. Veterinarul prescrie de obicei medicamente și fluid pentru rehidratare.

 

Prevenire

Ține departe de câinele tău obiectele pe care le poate înghiți ușor. Asigură-te că jucăriile sale sunt prea mari pentru a fi înghițite. Este bine să supraveghezi animalul de companie atunci când roade obiecte. Ține câinele departe de gunoi! Fii atent la câine când este afară! Păstrează hainele închise!

Dezvoltarea tumorilor și a altor boli intestinale, din păcate, nu poate fi prevenită în multe cazuri, dar recunoașterea timpurie este importantă. La orice simptom suspect, consultă un veterinar. Nu putem sublinia suficient de mult importanța examinărilor periodice! Este posibil ca o problemă care nu a prezentat încă simptome să fie descoperită în timpul unui control de rutină.

În plus, dacă dorești să oferi câinelui tău o hrană de calitate și să te asiguri că sănătatea sa este pe mâini bune, îți recomandăm hrana noastră CricksyDog. Hrana noastră Juliet este destinată câinilor de talie mică, Ted pentru cei de talie medie-mare, Chucky este pentru pui, iar Oscar este destinată vârstnicilor. De asemenea, avem disponibile și recompense, produse pentru curățarea dinților, conserve, vitamine, suplimente pentru articulații…

Pentru mai multe informații despre hrana pentru câini, selectează opțiunea potrivită din meniul de sus.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Independently verified
2396 reviews