Câinii au o capacitate remarcabilă de a ne simți emoțiile. Unii oameni spun că ne cunosc mai bine decât ne cunoaștem noi înșine, iar știința susține această teorie.

Cea mai mică creștere a tensiunii arteriale îi avertizează atunci când nivelul nostru de stres crește, în timp ce o privire rapidă asupra expresiei noastre faciale îi arată dacă suntem fericiți sau supărați. Câinii noștri pot chiar să ne influențeze emoțiile doar privindu-ne în ochi.

Cum se acordă ei la sentimentele noastre cele mai interioare? Și cum afectează această abilitate legătura unică pe care o împărtășim cu tovarășii noștri canini?

 

De ce câinilor le pasă de emoțiile umane

Relația noastră simbiotică cu câinii a început acum 15.000 de ani, când le-am oferit căldură, adăpost și hrană în schimbul protecției și companiei.

Această legătură continuă să crească și să se întărească până astăzi. De exemplu, membrii haitei canini nu se uită în mod obișnuit în ochii celuilalt în timpul legăturii. De fapt, acest comportament este de obicei văzut ca o provocare sau o amenințare în rândul câinilor.

Cu toate acestea, oamenii se angajează într-un contact vizual prelungit, în special cu cei pe care îi iubim. Câinii domestici nu numai că au învățat să ne privească în ochi, ci au „deturnat” celebra buclă pozitivă a privirii cu oxitocină observată cel mai frecvent între proaspetele mame și bebelușii lor.

Pe măsură ce cele două specii ale noastre continuă să evolueze una lângă alta, câinii noștri inteligenți și plini de resurse se adaptează constant modului nostru de viață. Sunt atât de buni în a ne simți cele mai interioare sentimente, încât uneori pare că ne pot citi gândurile!

 

Câinii ne simt emoțiile prin: 1. Citirea limbajului nostru corporal

Autor și profesor emerit, Albert Mehrabian a descoperit că 93% din comunicarea umană este non-verbală. Atât oamenii, cât și câinii comunică prin vocalizare, dar avem și tendința de a avea încredere în ceea ce vedem deasupra a ceea ce auzim.

Când salută un nou cățel în parc, câinii evită puii țepeni, cu aspect agresiv, în favoarea unor colegi de joacă fericiți și relaxați. Ei fac același lucru atunci când vine vorba de a ne simți emoțiile. O privire rapidă asupra posturii, mersului și manierelor noastre le spune tot ce trebuie să știe despre starea noastră actuală de spirit.

Câinii sunt atât de buni la citirea limbajului nostru corporal, încât înving lupii, cimpanzeii și copiii de trei ani în experimente de cogniție socială. Chiar și cățeii de nouă săptămâni care nu au trăit niciodată ca animale de companie au obținut rezultate mai bune, ceea ce sugerează că această abilitate este evolutivă.

 

2. Studierea expresiilor noastre faciale

Oamenii și primatele au o trăsătură socială cunoscută sub numele de „contagiune emoțională”. Acesta este motivul pentru care căscăm când un prieten căscă și  avem tendința de a întoarce zâmbetul unui străin în trecere. Potrivirea emoțiilor și expresiilor fizice ale semenilor noștri demonstrează capacitatea noastră mare de empatie.

Câinii efectuează, de asemenea, un tip similar de mimetizare socială între ei. Cercetătoarea italiană Elisabetta Palagi și echipa sa au studiat câinii care interacționează în parc și au descoperit că nu numai că se potrivesc cu pozițiile corporale ale celuilalt, ci și mimează expresiile faciale, în special cu câinii cu care sunt deja familiarizați.

Autorii cred că există și contagiune emoțională între câini și oameni. Când ochii noștri îi întâlnesc pe ai lor, își ridică sprâncenele pentru a arăta că sunt implicați în interacțiune. Când un părinte căscă, câinele lui face adesea același lucru.

Pe lângă pur și simplu oglindirea aspectului nostru, există dovezi puternice că câinii pot recunoaște și înțelege diferența dintre expresiile faciale fericite și furioase la oameni.

 

3. Simțirea emoției în vocea noastră

Câinii pot detecta frecvențele înalte și sunetele la mai mult de patru ori mai departe decât pot oamenii. Urechile lor puternice sunt destul de utile atunci când câinii ne simt emoțiile.

Studiile arată că aceștia răspund în mod similar oamenilor atunci când sunt expuși la sunete ale bebelușilor aflați în suferință. Ei devin supărați vizual și eliberează hormonul stresului cortizol, sugerând că înțeleg că plânsul este un sunet negativ uman.

Un studiu din 2014 a constatat că câinii pot detecta, de asemenea, variații de ton și dispoziție în vocile celorlalți câini și a oamenilor. La fel ca noi, ei înțeleg indiciile vocale emoționale, care sunt un alt indicator puternic că sunt capabili de empatie.

 

4. Adulmecarea modificărilor chimice din corpurile noastre

Nasul câinilor noștri este de 10.000 până la 100.000 de ori mai sensibil decât al nostru, cu 300 de milioane de receptori olfactivi, comparativ cu cei 6 milioane ai noștri. Oamenii de știință au comparat capacitatea lor de a adulmeca cu „a prinde un miros de măr putred în mijlocul a două milioane de butoaie”.

Știm că câinii pot mirosi modificări chimice subtile din corpul uman care indică o varietate de afecțiuni medicale. Dar ne pot „adulmeca” emoțiile?

Cercetătorii de la Universitatea din Napoli au efectuat un studiu pentru a vedea dacă câinii pot simți diferența dintre mirosurile corpului uman produse în timpul fericirii și fricii.

„Donatorilor de mirosuri” voluntari li s-a arătat un videoclip pentru a induce fie frică, fie fericire, iar transpirația lor a fost colectată pe tampoane. Subiecții testului canin au fost apoi expuși la mostre de „transpirație fericită” și „transpirație înfricoșată”.

În prezența mirosurilor înspăimântătoare, ritmul cardiac al câinilor a crescut și au căutat confort de la stăpâni. Acest lucru i-a determinat pe cercetători la concluzia că nu numai că câinii pot mirosi starea noastră emoțională, ci și ei tind să preia acele emoții ca pe ale lor.

 

5. Folosind factorul „It”.

Până în 2019, oamenii de știință nu au putut explica modul în care câinii au simțit convulsii iminente la oameni. Nu aveau nicio îndoială că ar putea să o facă, pur și simplu nu au putut să identifice exact ce văd, aud, miros sau simt câinii să-i spună.

Deși acest mister a fost rezolvat, există încă câteva moduri incredibile în care câinii ne simt emoțiile pe care nu le înțelegem pe deplin. Numiți-l un al șaselea simț sau un factor „It”.

Cel mai izbitor exemplu este capacitatea ciudată a câinilor noștri de a simți oamenii „răi” sau cei cu intenții rele. Știm cu toții că câinii tind să fie judecători excelenți ai caracterului, dar cum o fac?

Adevărul este că oamenii de știință nu sunt foarte siguri. Ar putea fi un simplu instinct, sau poate că câinii captează energia nervoasă care iradiază de la aceste personaje neplăcute.

Cel mai probabil are ceva de-a face cu nasurile lor incredibile. Când o persoană se comportă agresiv, chimia creierului său se schimbă. Câinii pot simți aceste schimbări și pot simți intențiile lor.

Dacă acesta este cazul, nici măcar câinii noștri nu ne pot salva de un psihopat. Deoarece experimentează mai puține emoții, chimia creierului lor este puțin probabil să ne alerteze câinii cu privire la intențiile lor crude.

Câinele tău te-a avertizat vreodată despre o persoană periculoasă, a ajutat la detectarea unei probleme de sănătate sau a identificat exact cum te simțeai? Spune-ne în comentarii!

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1936 reviews