Cauți câteva modalități de a-ți menține câinele mai în vârstă în formă și activ? De la importanța rutinei zilnice de mers pe jos până la utilizarea exercițiilor cu impact redus, potrivite pentru câinii cu probleme de mobilitate, iată 10 sfaturi pentru exersarea unui câine senior.

1. Verifică înainte de a vă schimba rutina de exerciții

Când vine vorba de exercițiile unui câine senior, este o idee bună să-ți programezi o întâlnire cu medicul veterinar înainte de a-i schimba rutina. Este o idee bună să-ți notezi întrebările și preocupările înainte de programare pentru a te asigura că nu ratezi nimic; Nici nu pot să-ți spun de câte ori am spus „Am uitat să întreb despre asta” după o programare.

Veterinarul tău va putea accesa starea câinelui și te va ajuta să vii cu o rutină de exerciții care este potrivită pentru acesta.

2. Bucurați-vă împreună de o rutină zilnică de mers pe jos

O plimbare zilnică este recomandată pentru toți câinii, iar câinii seniori nu fac excepție. Este posibil ca câinele mai în vârstă să nu mai poată face o excursie de patru ore cu tine, dar se poate bucura totuși de o plimbare frumoasă prin cartier. Dacă lucrurile încep să devină puțin banale, îți poți face câinele să meargă într-un mod mai distractiv, lăsându-l să fie navigator sau luând pauze regulate de mirosit.

Dacă câinele tău nu este în formă sau are probleme de mobilitate, nu uita să îl iei ușor, lipindu-vă de suprafețele plane (cum ar fi o plimbare de cartier versus o pistă deluroasă) și creșterea distanței în timp.

3. Luați-o încet atunci când începeți o nouă rutină

Când vine vorba de exercițiile unui câine senior, nu uita să îl iei încet atunci când începi o nouă rutină. La fel ca noi, câinii noștri pot face exerciții excesiv și acest lucru este valabil mai ales pentru câinii care nu sunt în formă pentru început. Nu uita să o iei încet și să-i mărești activitatea în timp pentru a evita rănile.

Dacă începi o nouă rutină de mers cu câinele, începe pe o suprafață plană și crește încet distanța și/ sau ritmul, în timp.

Dacă adaugi activități noi la rutina lor (cum ar fi înotul sau un joc de recuperare), ține evidența timpului în care sunt activi și dacă dau sau nu semne de disconfort ulterior. După câteva sesiuni, vei avea o idee destul de bună despre cât de multă activitate poate face și poți începe să construiești acest lucru în timp.

Când vine vorba de adăugarea exercițiilor fizice la rutina câinelui senior, nu uita să o iei încet. Rezistența se acumulează în timp. Creșterile progresive îți pot ajuta câinele să evite rănile și efortul excesiv.

4. Oferă-i o încălzire

Una dintre cele mai importante părți atunci când vine vorba de exercițiile câinelui este să începi cu o încălzire. Câinele meu Laika este foarte rigid dimineața din cauza artritei sale, așa că, înainte de a ne aventura în plimbarea noastră de dimineață, facem câteva ture rapide în curte pentru a ajuta la relaxarea ei.

Dacă câinele tău are probleme de mobilitate, cum ar fi artrita, începe rutina de exerciții cu o plimbare de 2 sau 3 minute prin curte pentru a-l ajuta să se miște.

5. Respectă exercițiile cu impact redus

80% dintre câini au artrită până la vârsta de 8 ani, astfel încât gestionarea artritei canine este ceva ce mulți dintre noi va trebui să facă la un moment dat în viața câinilor noștri.

Nu este un diagnostic, dar nu înseamnă că toate activitățile distractive de care te-ai bucurat odată s-au încheiat. Exercițiile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos și înotul, sunt excelente pentru câinii cu probleme de mobilitate, cum ar fi artrita.

Dacă câinele tău are probleme de mobilitate, rămâi la exerciții cu impact redus, cum ar fi înotul, mersul pe jos, jocurile în interior și sesiunile de joc blând. Aceste tipuri de activități îl pot ajuta la menținerea mușchilor.

Câinii cu probleme de mobilitate ar trebui să evite exercițiile cu impact ridicat, cum ar fi jogging-ul sau jocurile intense de recuperare care se bazează pe alergare și sărituri.

6. Adaugă câteva exerciții mentale la rutina câinelui tău

O modalitate de a-ți menține câinele activ este de a suplimenta rutina de exerciții fizice cu o stimulare mentală adăugată. Jocurile simple de lucru cu nasul, cum ar fi delicatese sau un joc rapid de ascundere, vor menține creierul câinelui angajat, încurajându-i, de asemenea, să fie activi în interior.

Pe tot parcursul zilei adaugă câteva jocuri și activități suplimentare pentru ca câinele tău să se bucure în interior. Câteva modalități ușoare de a oferi câinelui tău o stimulare mentală mai mare este prin utilizarea unei jucării care distribuie alimente, un Kong umplut, jucând un joc de ascuns sau lăsându-i să adulmece și să exploreze în timpul plimbării zilnice.

Adaugă câteva jocuri stimulante mental la rutina câinelui pentru a-l menține în formă. Folosirea jucăriilor de distribuire a alimentelor, jocul cu nasul și lăsarea câinelui să facă „pauze de miros” în plimbări sunt exemple bune ale unor activități de stimulare mentală pe care le poți adăuga în rutina acestuia.

7. Urmărește semnele de durere la câinele

Când începi o nouă rutină de exerciții fizice cu câinele, asigură-te că ai grijă la orice semne de disconfort sau durere, cum ar fi șchiopătarea sau dorința de a opri sau de a încetini. Dacă câinele tău prezintă semne de disconfort, acordă-i timp câinelui să se odihnească și să-și ajusteze rutina după cum este necesar.

În mod obișnuit, câinii nu se plâng sau nu plâng atunci când suferă, deci este important să ții evidența limbajului și a comportamentului corpului atunci când începi o nouă rutină de exerciții. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, consultă medicul veterinar; ei vor putea să-ți indice direcția corectă atunci când vine vorba de accesarea nivelului de activitate potrivit.

8. Fii consecvent cu rutina ta

Când vine vorba de exercițiu, câinele tău senior ține minte că trebuie să fii consecvent; o plimbare de 20 de minute în fiecare zi este mai bună decât o plimbare de 2 ore în weekend. Câinii care nu fac mișcare regulată sunt mai predispuși să se rănească, față de câinii care fac mișcare regulată în fiecare zi.

Și când spun să fii consecvent, nu vreau să spun că trebuie să faci exact același lucru în fiecare zi (deși, dacă este plăcut, nu este nimic în neregulă cu asta), este vorba mai mult de a ține evidența intensității și a cantității de exerciții pe care câinele tău le face zilnic.

Rutina în sine poate fi amestecată pentru a menține lucrurile distractive și interesante. Poți face o nouă rută pentru plimbarea zilnică sau vă puteți juca în parc, mai degrabă decât în curtea din spate. Dacă jocurile cu creierul pentru câini fac parte din rutina ta, alternează-le; joacă găsește răsfățele luni, ascunde-ascunde marți și antrenează-te miercuri.

9. Timp de masaj după exerciții

Un masaj frumos de 10 minute pentru câini poate ajuta la calmarea mușchilor câinelui tău după exerciții fizice, scăzând rigiditatea și durerea, scăzând tensiunea arterială și îmbunătățind circulația.

„Folosind o palmă plată, folosesc mișcări blânde și lente cu câinele meu Laika. Îi place foarte mult și este o modalitate ușoară de a o ajuta să se calmeze și să se relaxeze după exerciții. ” – unul dintre experții noștri CricksyDog.

10. Găsește o rutină care funcționează pentru câinele tău

Când vine vorba de exercițiile unui câine senior, este esențial să găsești echilibrul corect. Dacă câinele tău este obișnuit să meargă o plimbare de 20 de minute în fiecare zi, încearcă să adaugi 5 minute în plus la rutină sau adaugă o sesiune rapidă de joc blând în fiecare seară. Ține evidența comportamentului câinelui tău, urmărind ulterior orice semne de durere sau disconfort și crește-i încet activitatea, în timp.

Pentru câinii cu mobilitate sau probleme articulare, cum ar fi artrita, recomandăm să respecți exercițiile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos și înotul. Pentru câinele meu cu artrită, echilibrul potrivit pentru noi a fost o combinație de exerciții cu impact redus, plus o mulțime de jocuri care stimulează mental.

Notează cât de mult exercițiu face câinele în fiecare zi și reglează după cum este necesar. Dacă câinele tău prezintă semne de disconfort încetinește puțin și reajustează. Și, ca întotdeauna, dacă ai întrebări de îngrijorare, nu-ți fie teamă să te adresezi medicului veterinar.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Independently verified
1897 reviews