Când ne iubim câinii ca pe familie, uneori uităm că ei nu ne înțeleg la fel ca rudele noastre umane. Uneori încercăm să avem conversații complete cu ei sau, fără să știm, le trimitem semnale ale limbajului corpului care sunt interpretate diferit în regnul animal.

Din aceste motive, am compilat o listă cu 13 lucruri comune pe care oamenii le fac și care stresează câinii. Dacă ai făcut oricare dintre aceste lucruri, nu-ți face griji, cu siguranță nu ești singur. Cu toate acestea, fiind mai conștienți, putem încerca să comunicăm cu caninii noștri cât mai clar posibil. Din fericire pentru noi, nu există limită pentru iertarea lor!

 

1. Să fii frustrat când câinele tău se comportă ca… un câine!

Câinii latră, sapă, mestecă, adulmecă și fură resturi de masă care sunt la îndemâna botului. Pentru ei, este un comportament firesc! (În plus, ei nu înțeleg valoarea perechii tale preferate de pantofi.) Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că câinele tău ar trebui să aibă libertatea de a face tot ce-i place. În loc să se pedepsească aceste comportamente, ele trebuie redirecționate – și asta necesită răbdare!

Vă sugerăm alternative, cum ar fi oferirea de Kong-uri umplute pentru a le roade sau învățarea bătrânilor să învețe să-și folosească „vocea interioară”.

 

2. A avea reguli și limite inconsistente

Câinii se bucură de consistență și rutină și se liniștesc în ea. Dacă puiul tău este lăsat pe canapea o săptămână, apoi certat pentru asta în următoarea, va deveni stresat atunci când nu poate anticipa reacția ta la comportamentul ei. Ea nu va înțelege dacă într-o noapte te decizi să „lași să alunece” sau îi permiți să încalce regulile pentru o „ocazie specială”. Când creați limite, rămâneți cu ele!

 

3. Așteptați-vă ca câinele să vă asculte doar pentru a vă face fericit

În timp ce câinilor noștri le place să ne vadă fericiți, ei sunt încă animale și oportuniști (de exemplu, dacă văd o oportunitate de a smulge niște resturi de pui de pe tejghea, de obicei o vor lua!). Unii câini se supun stăpânilor pur și simplu pentru a le face pe plac, dar cei mai mulți dintre ei performează dintr-un motiv simplu: pentru a-și primi recompensa! Vet Street explică că recompensa inconsecventă va duce cel mai probabil la un comportament inconsecvent. Și nu poți fi supărat pe câinele tău pentru că nu ascultă dacă nu se poate aștepta la un răsfăț în schimb.

 

4. Utilizarea mai multor indicii verbale pentru a indica același comportament

Acesta poate fi un obicei greu de spart! Spuneți că câinele dumneavoastră latră la poștaș, așa că spuneți „șhh!” „Stop!” și „liniște”. I-ai dat trei comenzi diferite care se presupune că înseamnă același lucru: renunță la lătrat! Câinele tău devine confuz, așa că continuă să latre și în cele din urmă este certat – dar nu știe de ce!

Cel mai bun plan este să vii cu cuvinte specifice pe care să le aplici fiecărui truc sau comandă și să te asiguri că toți membrii familiei tale sunt pe aceeași pagină. Dacă folosiți „jos” pentru „întindeți”, poate fi necesar să folosiți ceva de genul „podeaua” pentru a-i spune puilor să coboare din pat! (Iată un articol grozav despre oferirea de indicii de comandă.)

 

5. Schimbarea formei, mărimii și mirosului

Odată ce sunt maturi, câinii arată la fel tot timpul. Acesta este motivul pentru care poate fi deosebit de supărător atunci când ne schimbăm în mod constant aspectul. O haină voluminoasă de iarnă, o pălărie înflorată, tocuri înalte, ochelari de soare – toate aceste lucruri ne modifică forma exterioară, derutând câinii.

Nu numai că hainele și accesoriile noastre ne schimbă aspectul, ci nenumăratele mirosuri. Pantofii, paltoanele, poșetele și servietele captează mirosuri de oriunde mergem, oferind nasurilor puternice ale câinilor noștri o abundență de arome cu care să se lupte la sfârșitul fiecărei zile. Adăugați tendința noastră pentru produse puternic parfumate, cum ar fi săpunuri, deodorante, șampoane, parfumuri și colonii și este ușor de înțeles de ce puii noștri petrec atât de mult timp adulmecându-ne!

 

6. Arătând sau scuturând cu degetul spre ei

Healthy Pets explică că acest gest este un „inductor universal de stres pentru câini”. Articolul spune că este adesea însoțit de un gest furios, o poziție plutitoare și un ton sever. Puiul tău poate să nu-și amintească ce a făcut pentru a merita „punctul cu degetul”, dar va ști că ești supărat pe el, provocând anxietate.

 

7. Reținerea sau încolțirea unui câine pentru a-i oferi afecțiune

Există multe dezbateri cu privire la faptul dacă câinilor le plac sau nu îmbrățișările. Răspunsul este simplu: depinde de câine. (Și, de asemenea, umanul – unii câini se pot bucura doar de îmbrățișările de la cei dragi de încredere.) În timp ce oamenii știu că îmbrățișările sunt un semn de afecțiune, unii câini se simt nervoși sau prinși în capcană atunci când un om își înfășoară brațele în jurul lor.

Rețineți că există o diferență între îmbrățișări: unui câine căruia nu îi plac îmbrățișările ar putea să-i placă totuși să se ghemuiască pentru că nu se simte reținut. Ideea este că trebuie să ținem cont de faptul că fiecare câine are un prag de confort diferit. Merită să li se respecte și granițele personale!

 

8. Privitul la un câine pe care nu-l cunoști

În primul rând, există o diferență între privirile iubitoare împărtășite între un cățel și membrii familiei sale și un câine care este privit în jos de un străin – vorbim despre acesta din urmă. Dacă întâlnești un câine nou, încearcă să eviți contactul vizual pe măsură ce te cunoaște. Unii câini vor considera că contactul vizual extins cu un străin este o provocare, ceea ce le va crește răspunsul la stres. (Eu și puiul meu Luna știm asta din experiență!)

 

9. Nu-i faceți suficient exercițiu

La fel ca oamenii, câinii se plictisesc dacă nu au suficientă stimulare fizică și mentală în viața lor.

„Câinii care sunt nemulțumiți și plictisiți vor începe adesea comportamente distructive, cum ar fi mestecatul și săpatul, ceea ce duce la pedepse nedrepte și stres”, explică Katie Finlay pentru iHeartDogs.

Amintiți-vă, câinele nu se poate distra bucurându-se de o exfață Netflix sau mergânf la plimbare. Depinde de tine pentru a rămâne în formă, fizic și psihic!

 

10. Folosind „labele” noastre

Majoritatea câinilor își folosesc labele destul de puțin. Sunt grozave pentru a se deplasa și a stabiliza un os în timpul mestecării, dar în cea mai mare parte gura lor face cea mai mare parte a muncii. Câinii își folosesc gura pentru a se juca, pentru a se îngriji, pentru a-și exprima afecțiunea și, cel mai important, pentru a comunica.

Imaginează-ți cât de ciudat trebuie să le pară atunci când ne folosim „labele din față” pentru a face totul! Nu numai că livrăm mâncare, zgârieturi la fund și jucării cu mâinile noastre, ci le folosim și în scopuri negative, cum ar fi tăierea unghiilor, administrarea de medicamente și, în unele cazuri, pedeapsa. Este de mirare că unii câini se feresc de mâna omului?

 

11. Mâncatul gunoaielor

Câinii sunt în mod constant în căutarea hranei, iar multe dintre lucrurile pe care le aruncăm arată și miros ca niște bunătăți delicioase pentru ei. Ni se pare dezgustător când se sărbătoresc cu uciderea rutieră sau sfâșie gunoiul puturos, dar pentru câinii noștri acesta este doar un instinct natural de supraviețuire. De fapt, probabil că le este derutant faptul că risipim atât de multă grăsime bună, cartilaje, oase și alimente semi-putrezite!

 

12. Explorarea lumii cu ochii noștri

Mirosul este cel mai important simț pentru câinii noștri, așa că trebuie să fie ciudat să coexiste cu noi în lumea noastră vizuală. În timp ce ne uităm la telefoane, computere și televizoare, câinii noștri preferă să-și petreacă timpul adulmecând fiecare cutie poștală dintre casa ta și teckelul de pe stradă.

 

13. Împărtășirea teritoriului nostru

Caninii au evoluat pentru a fi foarte protectori față de teritoriul lor și selectivi față de cine permit în interiorul acestuia. Pentru puii domestici, casele și curțile lor cuprind teritoriul, așa că nu este de mirare că devin defensivi atunci când străini aleatoriu încalcă granițele. Oamenii de livrare, vecinii, prietenii și cei dragi sunt adesea tratați cu suspiciune și trebuie să fie adulmecați cu atenție la intrare.

Trebuie să fie și mai confuz atunci când vizităm alte teritorii și aducem înapoi mirosurile altor oameni, câini necunoscuti și multe altele.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Ogărului meu salvat îi miroase gura foarte rău. Jenna are aproximativ 4 ani și am adus-o de la adăpost acum aproape jumătate de an. De atunci, ea mănâncă hrană de bună calitate, dar gura ei încă miroase neplăcut. Ce aș putea face?

Ogărului meu salvat îi miroase gura foarte rău. Jenna are aproximativ 4 ani și am adus-o de la adăpost acum aproape jumătate de an. De atunci, ea mănâncă hrană de bună calitate, dar gura ei încă miroase neplăcut. Ce aș putea face?

Interlocutor: Ogărului meu salvat îi miroase gura foarte rău. Jenna are aproximativ 4 ani și am adus-o de la adăpost acum aproape jumătate de an. De atunci, ea mănâncă hrană de bună calitate, dar gura ei încă miroase neplăcut. Ce aș putea face?   Răspuns de la...

citește mai mult
Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1950 reviews