Puii își părăsesc de obicei mamele și colegii de așternut și sunt adoptați când au vârsta cuprinsă între 8 și 12 săptămâni. Prin urmare, dacă adopți sau achiziționezi un cățeluș tânăr, există șanse mari ca acesta să se apropie de vârsta de 12 săptămâni (trei luni).
Puii trec prin unele modificări fizice și comportamentale majore de la vârsta de trei până la șase luni. Fii pregătit să ai grijă de cățelușul tău în această etapă crucială de dezvoltare.
Dezvoltarea fizică
În jurul vârstei de 12 săptămâni, puii încep să aibă un control mai bun asupra vezicii și intestinelor. Pot începe să doarmă toată noaptea fără accidente sau pauze de oliță. Antrenamentul la domiciliu poate începe să meargă mai ușor în următoarele săptămâni. Asigură-te că respectă un program destul de bine pus la punct. Majoritatea câinilor pot fi instruiți complet în casă până la vârsta de patru până la cinci luni.
Până la vârsta de 12 săptămâni, cățelușului tău va fi început să-I crească dinții. Este posibil să observi mușcături și mestecări excesive, gingii învinețite sau roșii și dinți care lipsesc din gură. S-ar putea să găsești ocazional chiar și un dinte de lapte! Când le cresc dinții, unii pui devin frustrați sau agitați. Ei pot „acționa” mai mult sau pot fi pretențioși la mâncare în anumite zile. Asigură-te că îi furnizezi o mulțime de jucării sigure pentru cățeluși în tot acest timp. Nu lăsa lucruri „mastecabile” periculoase la îndemâna lor (cum ar fi cabluri electrice, încălțăminte și plante de apartament). Ar trebui să îți păstrezi cățelușul în cușcă atunci când nu ești acasă, pentru a-l ține în siguranță. Dinții ar trebui să înceteze în jurul vârstei de 16 săptămâni sau patru luni. Toți dinții adulți vor avea vârsta de șase luni.
Între 12 și 16 săptămâni, cățelușul tău va începe să arate mai puțin ca un cățeluș și un pic mai mult ca o versiune în miniatură a câinelui care va deveni. Probabil că va crește rapid de la patru la șase luni. Până la vârsta de șase luni, cățelușul tău va fi mai aproape de dimensiunea sa de viitor adult. Majoritatea raselor de câini mici vor fi aproape de sfârșitul creșterii la vârsta de șase luni. Rasele de câini mari și uriașe pot avea aproximativ jumătate din mărimea adultului. Câinii mijlocii încă vor mai crește, dar de obicei aproximativ 75% până la vârsta de șase luni.
Schimbări de comportament
Cățelușul tău de 12 săptămâni se apropie de sfârșitul unei etape critice de socializare. Profită la maxim de această perioadă de timp expunându-ți câinele la oameni, locuri și lucruri noi. Până când câinele tău nu este vaccinat, nu ar trebui să se afle în preajma animalelor necunoscute sau pe sol, în locuri publice. Fă tot posibilul ca doar oamenii și animalele sănătoase să vă viziteze casa pentru a avea o experiență cât mai frumoasă alături de cățelușul tău. Îți poți duce câinele în case unde ști că animalele de companie sunt vaccinate și sănătoase. Ai grijă de câinele tău în spațiile publice, nu-l expune la zgomote puternice, obiecte care cad și la mulțimi mici. Lucrează la exerciții de manipulare a cățeilor, astfel încât să se obișnuiască să fie manipulat. În timp ce socializezi cu cățelul, păstrează întotdeauna lucrurile pozitive și optimiste.
Puii experimentează de obicei o perioadă de frică în jurul vârstei de 16 săptămâni. Aceasta este o parte normală a dezvoltării sociale a cățelușului tău, pe măsură ce învață cum să reacționeze la mediu. Evită să îți copleșești puiul atunci când observi reacții de teamă. Nu este momentul pentru zgomote puternice, obiecte care cad sau mulțimi de oameni. De asemenea, este important să nu-ți recompensezi cățelul când îi este frică de ceva deoarece vei confirma temerile acestuia. În schimb, ignoră momentele lui de teamă și îndepărtează-ți ușor cățelul de la sursa fricii. Recompensează în schimb comportamentul calm și fericit.
Între vârsta de trei și șase luni, cățelul tău se apropie de adolescență. Așteaptă-te să observi o parte rebelă a cățelușului tău când începe să-și testeze limitele. Este posibil să vezi cum câinele tău ignoră indicii cu care a fost antrenat anterior. El poate avea, de asemenea, o anumită mestecare distructivă în această etapă (cauzată de o combinație de dinți, comportament general juvenil și posibil plictiseală). Asigură-te că puiul tău face multă mișcare și continuă să lucrezi la antrenament său în mod regulat. Fii consecvent și ferm.
Sănătate și îngrijire
Cățelușul tău va trebui dus la medicul veterinar în mod regulat pentru vaccinuri pentru cățeluși, deparazitare și controale de rutină între 8 și 16 săptămâni. În această perioadă de timp, este important să îți ții cățelul departe de animalele necunoscute și de spațiile publice în care pot fi și alte animale. Când vaccinurile sunt terminate și medicul veterinar îți oferă totul, clar, cățelul tău poate începe să meargă la plimbări, să viziteze parcul și să se joace cu alți câini (sub supraveghere atentă, desigur).
După vârsta de patru luni, majoritatea puilor nu vor avea nevoie să fie duși la medicul veterinar pentru o vizită de rutină până la vârsta adultă. La ultima vizită a cățelușului (de obicei când se administrează vaccinul antirabic, în jurul vârstei de 16 săptămâni), asigură-te că pui toate întrebările de care ai nevoie. Discută cu medicul veterinar despre cel mai bun mod de a-ți îngriji cățelul.
Dacă câinele tău va fi sterilizat, acest lucru se va face adesea între vârsta de cinci și șase luni. Cere medicului veterinar recomandări individuale pentru câinele tău. Vârsta ideală pentru sterilizare sau castrare poate varia în funcție de rasă și mărime.
Mâncare și nutriție
Alimentația corectă este o parte esențială a dezvoltării cățelușului tău. Asigură-te că îl hrănești cu mâncare pentru pui (hrană pentru câini, pentru creștere) și că îl hrănești cu cantitatea adecvată. Cățelușul tău va avea nevoie de tot mai multe alimente pe măsură ce crește. În acest timp, evaluează cantitatea pe care i-o dai, cel puțin o dată pe săptămână pentru a determina dacă trebuie să o ajustezi. Dietele comerciale vor avea o diagramă de hrănire bazată pe vârsta și greutatea cățelului. Dacă alegi să-I dai mâncare făcută în casă, va trebui să ai mai multă grijă pentru a-i da rețeta adecvată și conținutul necesar de calorii.
Când îi dai anumite tratamente, asigură-te că acestea sunt sănătoase, netoxice și nu sunt date în exces. Tratamentele pentru câini nu ar trebui să reprezinte niciodată mai mult de 10% din aportul zilnic de hrană al cățelușului tău.
Când îi dai să mestece, evită oasele, coarnele, copitele, jucăriile dure, din nailon, sau alte obiecte dure. Dinții adulți încă sunt în creștere și pot provoca dureri orale sau leziuni dacă sunt tociți.
Instruire
Ar trebui să începi să-ți dresezi cățelușul încă din momentul în care îl iei la tine acasă. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să te concentrezi este antrenamentul său la domiciliu. Majoritatea puilor încep acest lucru între 12 și 16 săptămâni și sunt instruiți complet la domiciliu timp de aproximativ patru sau cinci luni.
De asemenea, este important să te concentrezi asupra antrenamentului în ceea ce privește ascultarea. Învață-l comenzile de bază cum ar fi să stea pe loc repaus. Antrenează instinctul de a răspunde cât mai curând posibil. De asemenea, trebuie să-l înveți manierele, cum ar fi să nu sară în sus, să nu latre excesiv și să nu muște (mulți pui sunt în special mușcați între 12 și 16 săptămâni).
Dresarea în ceea ce privește lesa este important în această etapă a vieții cățelușului tău. După vârsta de 16 săptămâni, poți începe să-ți plimbi câinele în public. Începe să-ți obișnuiești puiul cu lesa nu mai târziu de vârsta de 12 săptămâni. Apoi, obișnuiește-ți puiul să meargă cu lesă. Începeți în casă, apoi mutați-vă în curte. Mergeți până dincolo de exteriorul casei.
Una dintre cele mai bune modalități de a începe dresarea cățelușului este prin înscrierea la un curs de dresare pentru cățeluși. Cursurile sunt conduse de instructori cu experiență, care te pot ajuta să te ghidezi printr-o pregătire de bază și chiar să abordezi unele probleme minore de comportament ale cățelușului. Clasele conțin grupuri mici de pui sănătoși, vaccinați. Cursurile de dresare pentru cățeluși te pot ajuta să socializezi cu câinele și să-i permită să învețe lucruri în ciuda distragerilor.
Nu trebuie doar să fim atenți atunci când hrănim puii, ci trebuie să fim cel puțin la fel de atenți atunci când ne hrănim și câinii adulți. Alege o mâncare de câine de bună calitate pentru preferatul familiei tale. Sugestia noastră este hrana uscată pentru câini hipoalergenică cu miel CricksyDog.
Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:
Boli Fungice Ale Pielii La Câini – Sfaturi și Tratament
Descoperiți cum să identificați și tratați eficient boli fungice ale pielii la câini pentru a asigura sănătatea și confortul patrupedului dvs.
Soluții pentru căderea continuă a blănii câinelui
Descoperiți soluții eficiente pentru a gestiona căderea continuă a blănii câinelui și a menține o blană sănătoasă și strălucitoare.
Ulei de Somon Contra Căderii Blănii la Animale
Descoperiți beneficiile uleiului de somon pentru căderea blănii și îmbunătățiți sănătatea pielii și blănii animalelor dvs.