Majoritatea puilor sunt dați spre adopție în jurul vârstei de 8-12 săptămâni, lăsându-și mama și colegii de păturică în urmă. Dacă intenționezi să ai un cățeluș tânăr, probabil va avea aproximativ 8-12 săptămâni.

Puii între 8-12 săptămâni ies din perioada pubertății și învață despre mediul lor. Au nevoie de multă atenție și îngrijire.

Dezvoltarea fizică

Un cățeluș de opt până la 12 săptămâni va fi în continuare destul de mic, chiar dacă este o rasă de dimensiuni mari. Acești pui mici sunt vulnerabili din punct de vedere fizic și un pic stângaci. Au nevoie de o supraveghere suficientă și trebuie să aibă un mediu confortabil atunci când sunt singuri.

Așteaptă-te de la tânărul cățel să doarmă mult în această perioadă. Majoritatea puilor vor dormi aproximativ 18-20 de ore pe zi pentru a-și susține creierul și corpurile de a avea un proces rapid de creștere. Puii cu vârsta cuprinsă între opt și 12 săptămâni pot părea că trec de la zero la 60 de nicăieri, după care trec brusc, în câteva minute, la un pui de somn.

Înainte de vârsta de 12 săptămâni, majoritatea puilor au probleme cu controlul deplin al urinării și al defecației. Sunt încă predispuși la accidente frecvente și de obicei nu poate trece noaptea fără a urina. Mișcarea acasă ar trebui să înceapă de îndată ce îți aduci noul cățeluș acasă, dar fii pregătit pentru primele câteva săptămâni pentru că lucrurile vor merge destul de încet. Respectă un program bine definit, ducându-ți cățelul afară de fiecare dată când mănâncă, bea sau se trezește dintr-un pui de somn. Antrenamentul la domiciliu devine de obicei puțin mai ușor după vârsta de 12 săptămâni.

Puiului tău nu îi vor crește dinții până la vârsta de aproximativ 12 săptămâni. Cu toate acestea, unii dintre dinții de lapte pot începe să cadă între 8-12 săptămâni. Simptomele dinților nu vor începe de obicei până la vârsta de 12 săptămâni.

Schimbări de comportament

Puii de la 8-12 săptămâni se află într-o perioadă de socializare foarte importantă. Aceasta este adesea numită „etapă a fricii”, deoarece ar putea parea că se tem de toate. Această etapă este, de asemenea, o perioadă de învățare rapidă.

Deoarece noul tău cățeluș nu va fi complet vaccinat, trebuie să te asiguri că nu merge pe jos în locurile publice și nici nu este expus întălnirilor cu animale necunoscute. Găsește modalități sigure de a introduce noi obiective, sunete și medii noi. Expune puiuțul treptat la situații noi, acționând ca și cum ar fi totul foarte normal și de rutină. Exersează manipularea cățelușului, astfel încât să se poată obișnui să fie ținut și atins în moduri necunoscute. Introdu cățelușului lucruri precum vizitele la veterinar, tăiatul unghiilor și băile, păstrând pozitivă toată atmosfera.

Așteaptă-te ca tânărul tău cățeluș să reacționeze cu frică în anumite situații. Cu toate acestea, evită să-l mângâi atunci când îi este teamă. În schimb, răsplătește-ți cățelul atunci când exprimă relaxare în situații noi și în explorarea lor. Nu îți împinge cățelușul să accepte o situație care-l sperie. El va afla în cele din urmă că nu este niciun motiv de îngrijorare dacă rămâi calm și optimist.

Sănătate și îngrijire

În jurul vârstei de opt săptămâni, cățelușul tău va trebui să viziteze medicul veterinar pentru primele sale vaccinuri, deparazitare și examinare. Crescătorul sau grupul de adopție ar fi putut să-i administreze primele vaccinuri și deparazitare și chiar să o fi dus la o primă vizită la veterinar. Cu toate acestea, ar trebui să-l duci pe noul tău cățeluș la propriul tău medic veterinar chiar în primele zile de după ce l-ai luat, doar pentru a te asigura că are o stare bună de sănătate. Asigură-te că aduci toate înregistrările furnizate de crescător sau grupul de adopție, astfel încât medicul veterinar să poată respecta programul.

Seria de vaccinare a cățelușului este finalizată în jurul vârstei de 16-18 săptămâni. Până în acest moment, este important să previi expunerea la boli. Nu permite cățelușului tău să meargă în zone publice sau să interacționeze cu animale necunoscute. Puiul tău se poate juca cu pui sănătoși și câini adulți care au fost vaccinați și deparazitați. Asigură-te că îl cunoști pe proprietarul celuilalt câine și că poți avea încredere că acel câinele este sănătos.

Mâncare și nutriție

Puii încep să fie înțărcați din laptele mamei în jurul vârstei de trei până la șase săptămâni și sunt de obicei complet înțărcați între șase până la opt săptămâni. Până când îți vei aduce noul cățeluș acasă, el va mânca mâncare pentru cățelus, de cel puțin câteva săptămâni. Stăpânul îți va oferi informații despre tipul de hrană. Cel mai bine este să începi cu aceeași dietă ori de câte ori este posibil. Lasă-i timp noului cățeluș să se adapteze mediului său timp de câteva zile sau săptămâni înainte de a alege o mâncare nouă pentru el. Dacă decizi să-i schimbi dieta, asigură-te că treci treptat la noul aliment, pentru a evita supărările gastro-intestinale.

Puiul tău are nevoie de nutriție adecvată pentru a crește și a prospera. Asigură-te că îl hrănești cu un aliment pentru pui de înaltă calitate, considerat ca fiind în favoarea creșterii. Majoritatea puilor cu vârste cuprinse între opt și 12 săptămâni se vor descurca cel mai bine dacă sunt hrăniți de aproximativ trei ori pe zi, oarecum uniform. Acest lucru ajută la prevenirea picăturilor de zahăr din sânge, în special la rasele foarte mici.
Hrănește-l cel puțin cu cantitatea recomandată pe ambalaj pentru greutatea câinelui tău, ajustând-o după cum este necesar pentru a promova creșterea. Verifică greutatea câinelui tău la fiecare câteva zile pentru a vedea dacă cantitatea de hrană trebuie ajustată. Roagă medicul veterinar să îți facă recomandări cu privire la tipul de hrană, cantitatea de hrană și frecvența hrănirii.

Dacă dorești să-l hrănești cu mâncare de casă pentru cățeluși, va trebui să fii foarte precaut. Consultă-ți medicul veterinar pentru a obține ajutor la selectarea unei rețete complete și echilibrate, folosind ingredientele potrivite și cantitatea adecvată de calorii.

Puiul tău poate avea o varietate de delicii, atâta timp cât sunt sigure, netoxice, sănătoase și nu reprezintă mai mult de aproximativ 10% din aportul caloric zilnic al cățelușului.

Evită să-i dai câinelui tău alimente dure, oase, coarne, copite și jucării dure pentru câini. Dinții cățelușului nu sunt concepuți pentru mestecat, iar alimentele tari pot provoca dureri orale sau leziuni. Alegeți mâncăruri și jucării mai moi, concepute special pentru pui.

Instruire

Chiar dacă puiul tău este încă un bebeluș, este important să începi dresarea imediat ce vine acasă cu tine. Începe simplu, învățându-l să răspundă la numele său și obișnuiți-l cu unele dintre regulile casei (cum ar fi unde se află și unde nu are voie să meargă). Lasă-l să se obișnuiască cu senzația când trebuie să poarte lesa. Poți începe prin a-l lăsa să treacă lesa în jurul lui, astfel încât să înțeleagă sentimentul și să se obișnuiască cu aceasta. În curând, vei putea începe să-l înveți să meargă cu ea.

De asemenea, va trebui să începi să lucrezi la instruirea în interiorul locuiței cât mai curând posibil. Începe prin a-ți duce cățelul într-un „loc de oliță” imediat după ce a mâncat, a băut sau s-a trezit dintr-un pui de somn. Probabil va dura câteva săptămâni până când cățelul tău va începe să aibă un control mai bun asupra funcțiilor sale corporale.

Creierul cățelușului tău este încă în curs de dezvoltare, deci este posibil să nu fie cel mai rapid student la început. Poți începe să introduci câteva comenzi de bază, cum ar fi să stea pe loc repaus. Mergi încet, ține-l pozitiv și ai răbdare. Distrează-te cu noul tău membru al familiei!

Chiar dacă nu avem mâncare pentru pui, putem oferi câinelui tău de dimensiuni mici o mâncare specială. Este fabricată din vită, orez, porumb, grăsimi și uleiuri. Pe baza feedback-ului, putem ști că acest aliment poate fi preferatul câinelui tău mic.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1936 reviews