Ei spun că drumul spre inima omului este prin stomacul lui. Sigur, să spunem că vechea zicală se aplică și câinilor – un pic de mâncare suplimentară la cină sau un aliment delicios este o modalitate ușoară de a-i arăta celui mai bun prieten cu blană cât de mult îți pasă de el. Dar treci peste limită și s-ar putea să ajungi cu un câine supraponderal sau, mai rău, cu un câine obez.
A avea un câine supraponderal este mai dăunător decât a avea un câine slab
„Poți strica mult un câine și asta vedem în multe cazuri de obezitate a câinilor”, spune dr. Justin Shmalberg, nutriționist veterinar.
Obezitatea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale: Până la 60% dintre câini sunt supraponderali și aproximativ jumătate dintre aceștia sunt obezi, ceea ce este definit cu peste 30% peste greutatea lor ideală. La fel ca la om, excesul de grăsime corporală la câini poate duce la o serie de probleme, de la boli articulare, tulburări metabolice, la starea de inflamație cronică. Ca să nu mai vorbim de faptul că animalele obeze sunt mai puțin energice decât ceilalți- și tind să ducă o viață mai scurtă.
Dr. Shmalberg consideră obezitatea la câini asemănătoare cu „malnutriția care poate fi prevenită”. Din fericire, deși poate fi dificil să faci un câine supraponderal să piardă în greutate, este o provocare care este la îndemâna majorității proprietarilor dacă urmează linii directoare simple. Și este important – pierderea în greutate a câinilor a fost asociată cu îmbunătățirea calității vieții, creșterea energiei și o reducere a unora dintre efectele secundare ale excesului de greutate, cum ar fi boala și inflamația cronică.
Cel mai important lucru de reținut este că a avea un câine supraponderal și a face orice altceva bine (alimente de înaltă calitate, suplimente sănătoase și așa mai departe) este probabil mai dăunător decât a avea un câine slab – indiferent cu ce îl hrănești. În acest sens, am creat un ghid complet pentru pierderea în greutate a câinelui, care acoperă tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți menține cel mai bun prieten sănătos:
- Identificarea unui câine obez
- Rase de câini grași
- Identificarea unui cățeluș obez
- Cauze și vinovați
- Probleme de sănătate ale câinilor obezi
- Cum să ajuți un câine să piardă în greutate
- Plan de dietă pentru câinii supraponderali
- Hrană specială pentru câini, pentru slăbit
- Programe de exerciții pentru câinii obezi
- Pastile dietetice pentru câini
- Chirurgie de slăbit pentru câini
Identificarea unui câine obez
Dacă pare a fi un câine supraponderal sau obez, este un lucru evident pentru proprietar. Dar asta nu este întotdeauna adevărat. Părinții tind să subestimeze cât de supraponderali sunt copiii lor. Dacă observi că puiul tău începe să arate puțin durduliu, acesta este de obicei primul indiciu. O diagramă a câinilor supraponderali sau un scor al stării corpului (BCS) poate ajuta:
Pe scara de 9 puncte, un scor de la 4 la 5 ar fi ideal pentru majoritatea raselor, în timp ce 3 pot fi normale la câini de câmp (ogari, câini, saluki etc.), deoarece sunt în general mai slabi. Câinii cu un scor al stării corpului de 6 din 9 sunt supraponderali, iar de la 7 la 9+ sunt considerați obezi.
Un lucru de reținut este că medicul veterinar poate să nu comenteze starea corpului câinelui tău decât dacă întrebi. „Unele studii sugerează că medicii veterinari pot fi reticenți în a purta o conversație cu proprietarii”, spune Shmalberg, „deoarece mulți proprietari nu bagă în seamă aceste informații sau le neagă”. La controale, merită să soliciți atât o evaluare sinceră, cât și o estimare a greutății corporale ideale a câinelui tău.
Rase de câini cu risc de a deveni grași
Multe studii efectuate în diferite regiuni și țări au încercat să identifice rasele cu cel mai mare risc de a deveni obezi. Deși au existat unele rezultate contradictorii, în toate studiile, aceste rase au ajuns la capătul listei:
– Labrador Retrievers
– Shelties
– Teckelii
– Golden Retrievers
– Pugs
– Cocker Spaniels
– Pechinez
– Pomeranieni
– Boxers
– Cairn Terriers
– Terrierii scoțieni
– Basset Hounds
– Cavalier King Charles Spaniels
– Beagles
– Rase mixte
Există, de asemenea, rase despre care s-a spus că au un metabolism mai scăzut comparativ cu altele, inclusiv Labs, Corgis și Newfoundlands.
Identificarea unui cățeluș obez
Puii obezi și supraponderali sunt deosebit de sensibili la excesul de grăsime corporală. De fapt, mai multe studii sugerează că puii supraponderali sunt mai predispuși la ceea ce medicii veterinari numesc boli ortopedice de dezvoltare, care se dezvoltă în timpul creșterii și cauzează probleme în structura normală a oaselor și a cartilajului din articulații. Bolile ortopedice ar putea reprezenta un cățeluș cu mișcări afectate și / sau artrită.
Iată câteva sfaturi pentru a ține cont de greutatea cățelușului tău:
Începând cu aproximativ 12 săptămâni și cu siguranță până la 16 săptămâni, puii ar trebui să afișeze o reprezentare similară a câinilor adulți. Consultă graficul de scor de mai sus și, pentru mai multe informații, consultă și ghidul nostru complet pentru nutriția puiului.
Solicită medicului veterinar evaluarea greutății și a stării corpului cățelușului la întâlniri de rutină.
Asigură-te că calculezi numărul adecvat de calorii pentru puiul tău (utilizează calculatorul nostru) și nu uita să ții cont de toate aceste delicii.
Cauze și vinovați
Prevenirea și tratamentul excesului de greutate și obezitate la câini se reduce la dietă.
Dacă începi să te gândești că câinele tău se îngrașă și nu ești sigur de ce, există mai multe motive posibile, de la genetică până la castrare. Să începem cu o prezentare generală a factorilor de risc pentru obezitatea câinilor:
Vârstă: pe măsură ce câinii îmbătrânesc, sunt mai predispuși să devină supraponderali.
Rasa sau genetică: Unele rase au nevoie de energie mai mică sau pot fi predispuse genetic la greutăți mai mari. Standardele oficiale de rasă acceptate pot contribui și la epidemia de obezitate; un studiu european a constatat că aproape 1 din 5 câini prezintă un BCS peste 5.
Castrarea sau sterilizarea: sterilizarea poate provoca creșterea în greutate atât la bărbați, cât și la femei. Acest lucru este cel mai probabil legat de influența hormonilor sexuali asupra poftei de mâncare, exerciții fizice și poate, cel mai important, pierderea masei corporale slabe în urma procedurii.
Hrănirea excesivă: alimentele uscate cu densitate calorică și delicii comerciale sunt principalii vinovați. De asemenea, reține că o masă zilnică mare poate duce la supraalimentare. Mergi cu mese mai frecvente – și amintește-ți că controlul porțiilor este esențial.
Lipsa exercițiilor fizice: este la fel de important ca câinii să se miște zilnic ca și oamenii; iar animalele de companie care fac mai puțină mișcare necesită mai puține calorii decât animalele active.
Sex: câinii femele sunt mai susceptibile de a fi supraponderale decât câinii masculi, iar acest lucru crește după sterilizare.
Chiar dacă un câine prezintă factori de risc pentru obezitate, metabolismul și caloriile influențează mai mult acest lucru. Dar prevenirea și tratamentul excesului de greutate se reduce la dietă. Proprietarii trebuie să se asigure că își hrănesc câinele cu cantitatea potrivită de calorii pentru nevoile lui. Iată ce fel de lucruri pot duce la prea multe calorii:
Porționare inconsecventă sau hrănire liberă. Măsurătorile precise și consistența sunt esențiale pentru a cunoaște câte calorii îi servești. Mărimea cupei sau a bolului contează: unul care este prea mare pentru un câine mic, va cauza probleme. Nutriționiștii recomandă cântărirea alimentelor, în special pentru cei mici. Și evită hrănirea liberă. „Unii câini o pot face o vreme”, spune Shmalberg, „dar dacă metabolismul lor se schimbă, este greu de monitorizat”.
Mese mari. Hrănirea meselor mai mici și mai frecvente arde mai multe calorii. Unele studii au sugerat că hrănirea o dată pe zi (chiar controlată pentru calorii) este un factor de risc pentru excesul de greutate.
Urmând recomandările etichetei. Ghici ce? Nu există standardizarea recomandărilor de hrănire a pungilor cu alimente pentru animale de companie și numărul variază semnificativ. Cel mai bine este să calculezi caloriile și apoi să verifici numărul de calorii pe cană, cutie sau pachet.
Tratează. Adevărul este că mulți câini își iau multe calorii din delicii. Și de la tratament la tratament, conținutul de calorii poate varia de la câteva calorii la peste o sută. Este important să ții cont de delicatese atunci când stabilești aportul zilnic de calorii al câinelui. Majoritatea medicilor veterinari recomandă menținerea deliciilor la minimum: aproximativ 10 până la 20 la sută din total.
Resturi de la masă. Alimentele pe care le consumi, presupunând că sunt sănătoase, pot fi o sursă excelentă de nutriție pentru câinele tău. Dar, la fel ca dulciurile, dacă nu sunt luate în considerare, pot adăuga calorii semnificative în dieta puilor. „Oamenilor le este greu să verifice caloriile și porțiile de alimente pentru animalele lor de companie”, spune Shmalberg. „Este foarte diferit pentru tine să mănânci o parte din mesele de la restaurant atunci când ții o dietă de 2.000 de calorii decât pentru chihuahua-ul tău, care are nevoie doar de 200 de calorii pe zi.”
Hrănirea excesivă deoarece câinele tău este „foarte activ”. Majoritatea câinilor și a sporturilor pentru câini implică perioade relativ scurte de activitate intensă, cu alte cuvinte, insuficiente pentru a crește necesarul de calorii. Un câine va avea nevoie de mai multe calorii numai dacă călătorește pe distanțe lungi atunci când, de exemplu, mergând într-o excursie de mai multe mile sau alergând lângă tine în timp ce mergi cu bicicleta. (Câinii de vânătoare sunt, de asemenea, cu adevărat activi, deoarece călătoresc pe distanțe mari).
Exercițiile fizice și plictiseala afectează creșterea în greutate?
Ceea ce majoritatea proprietarilor consideră exerciții fizice regulate, cum ar fi o călătorie în jurul blocului, nu arde cu adevărat o tonă de calorii. De aceea, exercițiul nu este singurul lucru de reglat dacă încerci să-ți ajuți câinele să piardă în greutate sau să prevină creșterea în greutate. Ar trebui să-ți exersezi câinele din mai multe motive, dar indiferent de ceea ce faci din acest punct de vedere, dacă îl hrănești cu exces de calorii, este probabil să se îngrașe.
În mod clar, câinii care exersează mai puțin par predispuși la obezitate, iar câinii obezi și supraponderali sunt mai puțin activi. Este o situație clasică de „ce este primul, puiul sau oul?”. Monitoarele de activitate au confirmat că acest lucru este adevărat chiar și în timpul zilei, când proprietarii lor sunt plecați. „Dacă aceasta este cauza sau efectul obezității nu este asbolut clar”, spune Shmalberg. „Cu toate acestea, unele studii au sugerat că câinii singuri – adică niciun alt câine din gospodărie – prezintă un risc crescut. Deci, o anumită interacțiune socială, fie cu dumneavoastră, fie cu un alt câine, are un impact asupra metabolismului”.
O stare medicală ar putea cauza excesul de greutate?
Ține-ți cu la curent veterinarul atunci când începi un plan de slăbire. Cel mai bine este să obții cât mai multe informații despre cât de mult ar trebui să piardă câinele și, de asemenea, cum să te asigurai că are o masă musculară bună – dorești ca câinele tău să piardă grăsime, nu mușchi. Veterinarul tău poate căuta cauze medicale care pot fi și în spatele creșterii în greutate:
Hipotiroidismul este o cauză frecventă a scăderii metabolismului la câini, în special la câinii de vârstă mijlocie. Veterinarul îl va verifica printr-un test rapid de sânge.
Sindromul Cushing este numele afecțiunii în care un câine produce prea mult cortizol („hormonul stresului”). Poate duce la creșterea poftei de mâncare, pierderea masei musculare și creșterea rezervelor de grăsime și creșterea în greutate.
Osteoartrita și alte afecțiuni dureroase pot determina scăderea nivelului de activitate al unui câine, ceea ce duce adesea la creșterea în greutate.
Probleme de sănătate ale câinilor obezi
Fără îndoială, un câine supraponderal sau obez este obligat să aibă probleme de sănătate – acestea sunt cele mai cercetate și acceptate pe scară largă:
Durată de viață redusă: un studiu efectuat pe labradori înrudiți a arătat că câinii obezi trăiau cu 1,8 ani mai puțin decât semenii lor slabi.
Osteoartrita: în același studiu, câinii obezi au prezentat artrită mai timpurie și mai severă decât câinii slabi. Condiția poate proveni în parte din sarcina suplimentară pe care un corp mai greu o pune pe articulații, dar acum se crede că este, de asemenea, și mai semnificativ, un rezultat al stării inflamatorii cauzate de obezitate în organism.
Recuperarea de după operație: pierderea în greutate a animalelor supraponderale pare să le ajute să se recupereze mai repede după operațiile majore, cum ar fi repararea ligamentului încrucișat cranian (similar cu ACL uman).
Boală respiratorie agravată: afecțiuni precum colapsul traheal, frecvent la multe rase mici, este agravată de efectele excesului de grăsime. Același lucru este valabil și pentru sindromul brahicefalic, dificultatea respiratorie care apare la unii câini cu fața scurtă, cum ar fi pugs.
Efecte metabolice: excesul de grăsime pare să provoace modificări ale sensibilității la insulină (care afectează nivelul zahărului din sânge) și al nivelului de grăsimi din sânge. Interesant este însă că diabetul nu trebuie să fie un efect secundar al obezității câinilor, spre deosebire atât de oameni, cât și de pisici.
Intoleranță la căldură: câinii supraponderali sunt mult mai predispuși să moară de insolație decât câinii cu o greutate sănătoasă.
Boli de piele: Bolile de piele nealergice au fost confirmate într-un număr mai mare la câinii cu greutate în exces.
Cancer: Unele tipuri de cancer, dar nu toate, par a fi mai frecvente la câinii supraponderali sau obezi.
Activitate scăzută: Cercetările privind monitoarele de activitate au arătat că câinii supraponderali se mișcă mult mai rar decât cei slabi. Acest lucru agravează doar problema.
Calitate scăzută a vieții: notarea calității vieții de către proprietari arată clar o diferență în starea generală de sănătate a câinilor slabi față de câinii supraponderali și sugerează că câinii slabi sunt și mai sănătoși, dar și mai fericiți.
Există și noi cercetări la orizont. „Există cercetări interesante asupra modurilor în care obezitatea ar putea afecta modul în care anumite gene se exprimă. Desigur, anumite gene pot fi, de asemenea, un factor al obezității”, spune Shmalberg. Există, de asemenea, cercetări privind modul în care excesul de greutate poate influența microbiomul sau bacteriile din intestin și viceversa. Un studiu recent a arătat diferențe semnificative în populațiile bacteriene ale câinilor obezi față de câinii normali.
Un cățeluș obez crește pentru a fi un câine obez
Un cățeluș obez se poate confrunta cu efecte și mai dăunătoare. Greutatea suplimentară poate provoca o presiune asupra cadrului scheletic în creștere al unui câine tânăr și poate afecta hormonii de creștere, ceea ce poate duce la creșterea inflamației. „Știm, de asemenea, că puii supraponderali sunt mai predispuși să sufere de boli ortopedice de dezvoltare, care sunt un complex de posibile probleme caracterizate prin creșterea anormală a oaselor și a structurilor articulare”, spune Shmalberg. „Acest lucru poate provoca probleme de mers, deformări ale membrelor, dureri osoase și articulare și poate crea o situație care predispune câinele la artrita cu debut precoce.”
Și, deși cercetările sunt încă în desfășurare, se crede, de asemenea, că obezitatea la o vârstă fragedă are efecte pe termen lung asupra metabolismului unui câine, astfel încât este mai probabil să rămână supraponderal pe măsură ce îmbătrânește și, prin urmare, să fie predispus la toate problemele de sănătate prezentate mai sus. Un metabolism mai scăzut în perioada critică a cățelușului poate, de asemenea, să îngreuneze câinele să piardă în greutate.
Cum să ajuți un câine să piardă în greutate
Cel mai critic factor în orice plan de slăbire este dieta – și atât tipul de mâncare, cât și cantitatea de materie. Exercițiul este întotdeauna încurajat, dar exercițiul fizic este de obicei insuficient pentru pierderea substanțială în greutate. Ceea ce este cu adevărat important de reținut este că pierderea în greutate trebuie să fie o afacere de familie sau de uz casnic. Este nevoie de dăruire și angajament din partea fiecăruia dintre cei care au grijă de câine pentru a te asigura că acesta rămâne pe drumul cel bun (și că recompensele nu se strecoară în absența stăpânului). „Eșecul unui câine de a pierde în greutate este de obicei legat de eșecul proprietarului de a-l hrăni cu numărul adecvat de calorii”, spune Shmalberg. Dacă ești gata să înveți cum să pui un câine la dietă, ai ajuns în locul potrivit. Iată cum să-ți ajuți câinele să slăbească, pas cu pas.
Plan de dietă pentru câini supraponderali
Găsește greutatea corporală ideală a câinelui tău. Consultă medicul veterinar – atunci vei obține ceea ce ai nevoie pentru a determina câte calorii ar trebui să mănânce zilnic.
1. Stabilește un plan de monitorizare a greutății. Începe cu o citire exactă a greutății inițiale a câinelui, urmată de un plan de cântăriri regulate. Pentru câinii de talie mare, poate dorești să discuți cu medicul veterinar despre intrarea într-un program (îți recomandăm la fiecare două săptămâni). Poți cântări câinii mai mici acasă pe un cântar obișnuit: mai întâi cântărește-te tu, după care cântărește-te în timp ce îți ții câinele în brațe și scade primul număr din al doilea. În aceste zile, poți cumpăra cântare online, destul de ieftine, potrivite pentru o gamă variată de dimensiuni.
2. Calculează aportul zilnic inițial de calorii al câinelui. Acest lucru este calculat de obicei de medicul veterinar, dar poți utiliza și ecuația 70 x (Greutatea corporală ideală în kg) ^ 0,75. Nu uita să folosești greutatea corporală ideală. O abordare alternativă pentru câinii supraponderali este reducerea caloriilor zilnice cu aproximativ o treime.
3. Factor în delicii. Tratamentele contează în aportul zilnic de calorii al câinelui tău, deci găsește un număr rezonabil de delicii pe care le vei oferi pe zi și fă totalul conținutului lor de calorii. Ia în considerare antrenamentele care au doar câteva calorii fiecare. Scade acest număr din totalul caloriilor zilnice (de mai sus) și apoi vei ști cantitatea finală, exactă de calorii pe care câinele tău ar trebui să o primească. Încearcă să recompensezi un comportament bun, interacțiune sau orice altă îmbogățire care nu implică calorii cu o jucărie. Și anunță toți membrii gospodăriei și oaspeții despre dieta câinelui pentru a-l îndepărta de a i se oferi tot felul delicatese sau resturi de masă.
4. Identifică alimentele potrivite și cantitatea acestora. În secțiunea de mai jos, abordăm subiectul alegerii alimentelor potrivite pentru dietă pentru câinele tău. Alimentele premăsurate adaptate greutății câinelui (cum ar fi NomNomNow) sunt cea mai bună opțiune. Cântărirea mâncării este următoarea cea mai precisă, urmată de cupe de măsurare precise (o lingură de 1/4 cană este mult mai bună decât utilizarea liniei de 1/4 cană pe o lingură de 2 căni).
5. Stabilește un program. Hrănește-ți câinele cu cel puțin două mese pe zi; mesele mai frecvente pot arde și mai multe calorii.
6. Verifică din nou greutatea după două săptămâni de dietă. În mod ideal, câinele tău va pierde între 0,5 și 2% din greutatea corporală inițială pe săptămână sau aproximativ 2 până la 8% pe lună. Inițial, el poate pierde în greutate într-un ritm mai rapid din cauza pierderii în greutate a apei – deci, dacă vezi că a pierdut mai mult de 2% pe săptămână mai devreme, nu este nevoie să te adaptezi.
7. Reglează caloriile după cum este necesar. Monitorizează pierderea în greutate a câinelui și crește sau micșorează aportul de calorii pentru a te asigura că atingi rata țintă. Dacă trebuie să îi scazi aportul și pare că nu se poate sătura, încearcă să adaugi puțină apă sau chiar și legume foarte scăzute în calorii (broccoli, conopidă, țelină) la mâncare.
8. Intensifică activitatea. Încurajează creșterea lentă și constantă a exercițiilor pe tot parcursul planului de slăbire.
9. Monitorizează progresul după dietă. Când câinele atinge greutatea țintă, nu crește caloriile prea devreme sau prea dramatic – acest lucru ar putea duce la creșterea în greutate. „S-ar putea ca metabolismul unui câine să nu se normalizeze niciodată până la nivelurile pre-supraponderale, așa că întotdeauna va trebui să fii puțin atent cu caloriile”, spune Shmalberg. Pentru câinii care au nevoie de câteva alte calorii pentru a-și menține cifra de slăbire, asta înseamnă cu aproximativ 10 până la 15% mai mult decât au fost hrăniți în timpul planului de slăbire.
Hrană specială pentru slăbit
Proteine dietetice: Dacă câinele tău este supraponderal, dorești să piardă grăsime, păstrând în același timp masa musculară. Proteinele sunt esențiale pentru menținerea și creșterea mușchilor scheletici, care sunt esențiale pentru mobilitate. Studiile au descoperit că proteina dietetică crescută poate ajuta la conservarea țesutului muscular al câinilor în cadrul planurilor de slăbire. „Proteinele necesită, de asemenea, mai multă energie pentru a se descompune în corpul câinelui decât grăsimile sau carbohidrații, astfel încât caloriile din proteine pot fi mai benefice și pentru pierderea în greutate”, spune Shmalberg. În ceea ce privește cantitatea de proteine, studiile clinice sugerează că 75 de grame la 1.000 de calorii de alimente este cantitatea minimă necesară pentru a păstra masa corporală slabă – dar și mai multe pot fi benefice. Consultă calculatorul nostru aici pentru a afla mai multe.
Mai multe vitamine esențiale, minerale și acizi grași: întregul scop al unei hrane pentru câini care pierde în greutate este acela că ppți restricționa numărul de calorii. Dar nu dorești să restricționezi nutrienții esențiali de care are nevoie animalul tău de companie. Un aliment cu cantități ridicate de vitamine, minerale și acizi grași asigură că animalul de companie primește ceea ce are nevoie chiar și atunci când mănâncă mai puțin.
Fibre suplimentare și / sau apă: știm cu toții că animalele de companie obișnuite să obțină o anumită cantitate de mâncare nu vor fi foarte impresionate atunci când cantitatea respectivă va fi brusc tăiată cu o treime. Un aliment cu un conținut ridicat de fibre sau apă îți permite să-i oferi câinelui un volum mai mare de alimente fără a schimba caloriile, spune Shmalberg. Pentru fibre, caută alimente care încorporează legume bogate în fibre, cum ar fi broccoli, conopidă, țelină și fasole verde. De asemenea, poți încerca să adaugi legume cu un conținut scăzut de calorii și bogate în fibre la mesele existente. A obține mai multă apă în mese este ușor: alege alimentele conservate sau proaspete (crochetele au de obicei mai puțin de 10% apă, în timp ce conservele sau alimentele proaspete au în general mai mult de 70%). Sau înmoaie crochetele în apă câteva minute înainte de hrănire.
Ușor de dozat: Având un aliment pre-cântărit în cantități exacte, cum ar fi NomNomNow, elimină toate presupunerile (adaptăm porțiile individuale în funcție de nevoile fiecărui câine). Dacă aceasta nu este o opțiune, cântărirea alimentelor, deși poate fi o durere, este cel mai precis mod de a măsura caloriile. În caz contrar, alimentele în formă uniformă sunt cele mai bune pentru menținerea caloriilor consistente în volum, de ex. dacă utilizezi o ceașcă de măsurare.
Bun de mâncat: în timpul unei diete, dorești ca animăluțul să fie totuși interesat să mănânce. Una dintre cele mai mari provocări cu unele alimente pentru slăbit este gustul, probabil din cauza fibrelor suplimentare sau pentru că conține mai puține grăsimi. Mâncarea conservată sau proaspătă poate fi cea mai bună modalitate de urmat, deoarece are un gust și un miros mai perceptibil decât crochetele, la care câinii răspund de obicei.
Suplimente naturale: Există unele dovezi că anumite suplimente naturale, fie în alimente sau administrate separat, pot fi utile, spune Shmalberg. Acestea includ L-carnitina, care ajută mitocondriile din celule să utilizeze grăsimile pentru energie; ulei de pește, care conține EPA și DHA, doi acizi grași care ajută la reglarea hormonilor legați de obezitate; și suplimente pe bază de plante, cum ar fi extract de ceai verde și scorțișoară, care pot ajuta la combaterea unora dintre efectele obezității asupra rezistenței la insulină și a metabolismului redus. Consultă medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la dozare.
Programe de exerciții pentru câinii obezi
În timp ce un program de exerciții pentru câini este important, amintește-ți că majoritatea caloriilor din orice plan de slăbire trebuie eliminate prin reducerea cantității de alimente. „Este puțin probabil ca câinele tău să tolereze suficient exercițiu pentru a pierde în greutate fără a reduce și caloriile”, spune Shmalberg. Exercițiile fizice trebuie concepute ținând cont de specificul câinelui – multe animale de companie supraponderale, în special cele de vârstă mijlocie până la vârstă, pot avea artrită sau alte afecțiuni care limitează rezistența. Mersul pe jos este cel mai bun exercițiu pentru majoritatea câinilor, deoarece nu ar trebui să suprasolicite sistemul cardiovascular și are un impact redus asupra articulațiilor. (De fapt, mersul pe jos poate fi benefic la câinii artritici, deoarece ajută la menținerea masei musculare și la distribuirea lichidului articular, care menține articulațiile lubrifiate).
Iată cum să proiectezi un plan de exerciții pentru câini:
Dacă câinele tău face deja exerciții controlate (mers pe jos, joc, etc.), crește-i activitatea cu aproximativ 25%. Dacă câinele tău este relativ inactiv, începe cu plimbările recomandate de cinci minute de trei ori pe zi de către American Animal Hospital Association.
Scopul este ca acesta să facă aproximativ o oră de exercițiu pe zi, atâta timp cât îl poate tolera. Cantitatea de calorii arsă de câine în această perioadă este legată de distanța pe care o parcurgeți. Câinii consumă aproximativ 0,75 calorii pe kilogram pe milă în timpul plimbărilor.
Exersează-ți câinele în perioadele mai reci ale zilei (dimineața, seara) sau, dacă este foarte cald, în zonele controlate de climă. Acest lucru este deosebit de important pentru câinii cu nasul scurt.
Adu mereu apă; călătoriile sau bolurile pliabile sunt o idee bună. Dar lasă băuturile sportive acasă – câinii scapă de căldură gâfâind, nu transpiră, astfel încât să nu piardă electroliți ca oamenii.
Rămâneți aproape de casă până când ști cum va merge câinele și să ai un plan B, în cazul în care acesta nu se mai poate întoarce.
Evită înclinațiile și declinurile pe teren, întrucât acestea pun mai multă presiune pe picioare, dar asta până vei trece la planul următor de exerciții. După ce animalul tău de companie a făcut mișcarea necesară, Hills poate ajuta la arderea mai multor calorii și la formarea mușchilor.
Păstrează-i unghiile tăiate. Când sunt prea lungi, pot schimba poziția degetelor de la picioare și pot face mersul mai dificil.
Fă această experiență una cât mai plăcută. Este posibil ca câinele tău supraponderal să nu fie entuziasmat de exerciții fizice la început și este probabil să fie destul de obosit. Încurajarea, jucăriile și timpul cu tine pot fi folosite ca recompense. Poți oferi delicatese cu conținut scăzut de calorii, dar nu uita să ții cont de acestea în planul global de calorii. Chiar mai bine, în loc de delicatese, utilizează o parte din hrana zilnică a câinelui tău pentru a-l recompensa în timpul exercițiului. Dar nu exagera: hrănirea excesivă chiar înainte sau în timpul exercițiului ar putea provoca probleme.
Schimbă tipul de activitate, pe măsură ce câinele progresează. Încearcă să lucrezi cu el pe un deal, să faci drumeții sau să faci jogging.
Înotul este un exercițiu bun cu impact redus pentru câini, dar dacă nu sunt înotători adevărați, trebuie să înceapă cu o vestă de salvare. Bandele de alergare subacvatice (găsite la facilitățile de reabilitare) sunt adesea folosite pentru a încuraja pierderea în greutate a câinilor tratați pentru afecțiuni ortopedice.
Este puțin probabil ca câinele tău să tolereze suficient exercițiu pentru a pierde în greutate fără a reduce și caloriile.
Pastile dietetice pentru câini
Deci, există o astfel de pastilă dietetică pentru câini sau un inhibitor al apetitului pentru câini? Pe scurt, nu. Potrivit lui Shmalberg, nu mai există niciun medicament disponibil pentru a ajuta animalele să piardă în greutate. Cu câțiva ani în urmă, un medicament cunoscut sub numele de Slentrol (sau dirlotapidă) era pe piață – părea că ajută câinii să se simtă plini prin creșterea concentrației unui anumit hormon și, de asemenea, părea să împiedice absorbția grăsimilor. Cu ajutorul Slentrol, câinii au slăbit la rate similare cu cele pe care le-ar lua la dietă, dar fără a reduce alimentele. Dar după apariția efectelor secundare în unele cazuri – vărsături, diaree și modificări ale valorilor ficatului – medicamentul a fost întrerupt de producător și nu există nicio înlocuire.
Chirurgie de pierdere în greutate pentru câini
La fel ca pastilele dietetice pentru câini, intervențiile chirurgicale pentru slăbit nu există cu adevărat pentru câinii supraponderali. „Restricția calorică este, în general, atât de eficientă și complet sub controlul proprietarilor”, spune Shmalberg, „așa că nu există nicio soluție chirurgicală oferită în acest moment. Operațiile ca cele efectuate la oameni au fost utilizate în cercetare – dar probabil că va dura ceva timp, dacă vor deveni vreodată opțiuni viabile. „
Soluții pentru problemele obișnuite de slăbire a câinilor
Încerci să-l ajuți pe cel mai bun prieten al tău să scape de câteva kilograme, dar te izbești de obstacole? Iată ce trebuie să faci. Alege hrana hipoalergenică Ted & Juliet, cu miel, uscată, pentru câini, iar câinele tău nu va avea niciodată șansa de a se îngrășa.
Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:
Boli Fungice Ale Pielii La Câini – Sfaturi și Tratament
Descoperiți cum să identificați și tratați eficient boli fungice ale pielii la câini pentru a asigura sănătatea și confortul patrupedului dvs.
Soluții pentru căderea continuă a blănii câinelui
Descoperiți soluții eficiente pentru a gestiona căderea continuă a blănii câinelui și a menține o blană sănătoasă și strălucitoare.
Ulei de Somon Contra Căderii Blănii la Animale
Descoperiți beneficiile uleiului de somon pentru căderea blănii și îmbunătățiți sănătatea pielii și blănii animalelor dvs.