Probabil că câinele tău știe să cerșească o recompensă, dar nu știe cum să îți vorbească despre sănătatea lui – sau să îți spună când suferă. Din păcate, câinii de companie se pot confrunta cu o gamă variată, precară ce ține de starea de sănătate. Din fericire, multe dintre cele mai grave pot fi prevenite prin vaccinări și tratament regulat.
Iată care sunt primele 10 probleme de sănătate ale câinilor și care sunt simptomele pe care trebuie să le urmărim.
1. Viermii de la inimă
Viermii cardiaci sunt o boală gravă și potențial mortală în care paraziții infectează inima și arterele unui câine. Câinii sunt expuși larvelor printr-o mușcătură de țânțar și, dacă nu sunt controlate, larvele se pot transforma în viermi mari. Simptomele bolii viermilor cardiaci variază de la tuse la letargie, prăbușire și depresie (îmbufneală, sau chiar simplul fapt că nu vă mai întâmpină la ușă), spune Bonnie Beaver, DVM, profesor la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Texas A&M. O infestare cu viermi cardiaci poate evolua către insuficiență cardiacă și moarte. Deși nu sunt întotdeauna de succes, opțiunile de tratament includ medicamente pentru uciderea paraziților și, în cazuri avansate, intervenții chirurgicale. Din fericire, viermii inimii sunt ușor de prevenit. Opțiunile includ medicamente orale zilnice, preparate de top, injecții și o pastilă simplă o dată pe lună.
2. Vărsături și diaree
Există multe cauze posibile pentru vărsăturile și diareea câinilor, dar cea mai frecventă este o infecție precum parvovirusul. Altele includ consumul de alimente inadecvate sau înghițirea obiectelor. „Câinii mănâncă adesea jucării mici, articole de îmbrăcăminte, ciocolată sau ambalaje de gumă”, spune Beaver. „Xilitolul [un substitut al zahărului] poate opri rinichii. Un kilogram de slănină poate provoca pancreatită. ”
O criză izolată de vărsături și diaree a câinilor nu este de obicei un motiv de îngrijorare, dar dacă câinele tău vomită constant sau mai mult de o zi, du-l la medicul veterinar. Ai grijă la simptome precum sânge în vărsături sau diaree, diaree închisă la culoare sau neagră, letargie, scădere în greutate, febră sau modificarea poftei de mâncare. Pentru a preveni deshidratarea, oferă-i câinelui tău multă apă. După un episod de vărsături, încearcă alimente cât mai blânde, cum ar fi cartofii fierți, orezul și puiul gătit fără piele. Pentru a combate diareea câinilor, regula generală este să eviți hrănirea animalului de companie cu alimente pentru câini timp de 12 până la 24 de ore sau până când medicul veterinar îți va da acordul.
3. Obezitatea
Obezitatea este o problemă obișnuită de sănătate a animalelor de companie. La fel ca și pentru oameni, supraponderalitatea poate avea efecte negative asupra sănătății asupra câinelui tău: câinii supraponderali se confruntă cu un risc mai mare de dureri articulare, diabet și boli hepatice. „Îi hrănim prea mult cu alimente bogate în calorii și nu le oferim suficient exercițiu”, spune Beaver.
Este câinele tău la cea mai bună greutate? Dacă este, ar trebui să îi poți simți coloana vertebrală și coastele fără să fii nevoit să apeși. Când te uiți la câinele tău de sus, ar trebui să vezi o „talie” vizibilă între coastele inferioare și șolduri; din lateral, ar trebui să poți vedea abdomenul urcând din fundul cutiei toracice până la coapse. Dacă câinele tău nu îndeplinește aceste standarde, cere-i medicului veterinar să te ajute să creezi un plan de dietă și exerciții fizice.
„Crește producția de calorii și redu aportul de calorii”, spune Beaver. Redu gustările sau deliciile, hrănește-l cu mese mici pe tot parcursul zilei și fă un lucru important, și anume du-l în parc să se joace și să alerge.
Dacă ești în căutarea unor mâncăruri excelente pentru câini, care să nu fie doar delicioasă, ci și sănătoasă, câinele tău ar trebui să încerce alimentele uscate hipoalergenice din carne de la CricksyDog. Dă-le o șansă pentru sănătatea câinelui tău.
4. Boli infecțioase
O altă problemă de sănătate comună animalelor de companie, mai exact a câinilor, sunt bolile infecțioase, în special parvovirusul canin și tulburarea. Parvovirusul canin este extrem de contagios și chiar mortal, putând fi luat prin contactul cu fecalele unui câine infectat. Simptomele pot include diaree sângeroasă, vărsături, letargie și pierderea poftei de mâncare.
Tulburarea canină este un virus transmis prin contactul direct cu urina, saliva sau sângele unui câine infectat. Afectează sistemul respirator al unui câine, precum și sistemul său nervos gastro-intestinal și central și chiar ochii, în special membranele care acoperă globii oculari și partea inferioară a pleoapei. Simptomele includ strănut, tuse și dificultăți de respirație, febră, pierderea bruscă a poftei de mâncare, vărsături sau diaree, scurgeri groase din ochi și din nas și, eventual, convulsii.
Prevenirea timpurie îți poate proteja animalul. „Aceste și alte boli infecțioase comune la câini pot fi prevenite printr-o vaccinare adecvată”, spune Beaver. „Începeți când sunt pui.” În ceea ce privește tratamentul, opțiunile pentru parvovirusul canin includ 4 lichide pentru a preveni deshidratarea, medicamente antivărsături, antibiotice și medicamente antidurere. Pentru tulburarea canină, tratamentul include de obicei 4 lichide, antibiotice (dacă câinele tău tușește) pentru a preveni pneumonia și medicamente pentru a controla convulsiile. În prezent, nu există medicamente care să distrugă vreun virus.
5. Tuse de canisă
Tusea de canisă este o formă extrem de contagioasă de bronșită care provoacă inflamații în cutia vocală a câinelui și a traheei. „Cea mai frecventă cauză este expunerea pe lângă alți câini infectați, fie la îngrijirea puiului, la îngrijitor, fie la o canisă”, spune Beaver. „În majoritatea cazurilor, tratamentul constă în a-l lăsa să se desfășoare sau de a oferi câinelui antibioticele necesare”. Poți încerca, de asemenea, să utilizezi un umidificator sau să îi faci animalului de companie o baie de aburi.
6. Probleme ale tractului urinar inferior
Unele probleme comune ale tractului urinar la câini includ incontinența, infecțiile bacteriene, calculii vezicali și chiar cancerul. Simptomele includ nevoia de a urina mai des, producerea unor cantități mici de urină, sânge în urină, incontinență, tensiune în zona respectivă sau un plâns de durere atunci când se încearcă urinarea, vărsături, febră și scădere în greutate. Opțiunile de tratament includ antibiotice, modificări dietetice și intervenții chirurgicale, dacă este necesar, pentru a elimina pietrele vezicii urinare sau a unei tumori.
7. Boala dentară
Boala parodontală, fiind o infecție a gingiilor, este foarte frecventă la câini, afectând aproximativ 80% din câini până la vârsta de 2 ani. A fost legată de boli de inimă, diabet, boli de rinichi și alte probleme grave de sănătate ale câinilor. Simptomele variază de la respirația urât mirositoare, la dificultatea de a mânca și umflarea feței, spune Beaver. Tratamentul poate include îndepărtarea plăcii dentare și, dacă este necesar, a dinților. Pentru a preveni problemele de sănătate ale câinilor, Beaver recomandă controale periodice la un medic stomatolog veterinar, oferindu-i câinelui o mestecare brută și spălând în mod regulat dinții animalului de companie cu pastă de dinți pentru câini (pasta ta de dinți poate supăra stomacul câinelui).
8. Probleme de piele
Cele mai multe probleme ale pielii câinilor se datorează paraziților, infecțiilor și alergiilor. „Probabil cea mai frecventă problemă a pielii câinilor este râia demodecică, care este cauzată de un acarian care trăiește în foliculii de păr”, spune Beaver.
Paraziții obișnuiți care implică pielea includ puricii, căpușele, acarienii urechii și acarienii sarcoptici, care provoacă scabie. Viermele este o infecție comună a pielii; este o infecție fungică extrem de contagioasă care poate provoca căderea părului, scurtarea lui sau scuamare. Alergenii precum polenul, mucegaiul și acarienii de praf pot declanșa mâncărime și erupții cutanate. Câinii pot dezvolta, de asemenea, alergii la ingredientele obișnuite ale hranei pentru câini, cum ar fi soia, porumbul, grâul, carnea de vită sau puiul, provocând probleme ale pielii. Și unii câini pot provoca pur și simplu iritarea pielii prin lingerea unei zone prea mult, posibil din plictiseală sau stres.
Este posibil să poți observa puricii și căpușele pe animalul tău de companie. Opțiunile de tratament includ utilizarea șampoanelor medicamentoase, speciale pentru a ucide paraziți, antibiotice sau medicamente antifungice și corticosteroizi și antihistaminice pentru a controla mâncărimea. Veterinarul tău îți poate prescrie, de asemenea, o dietă pentru a reduce alergiile alimentare sau injecții pentru a controla reacțiile alergice. Pentru a preveni puricii și căpușele, întreabă medicul veterinar despre agenții topici pe care îi poți aplica lunar, cu ușurință.
9. Oase rupte
Oasele rupte, numite și fracturi, sunt o problemă obișnuită la câini – adesea din activități precum săriturile pe fereastră, spune Beaver. Simptomele includ șchiopătarea, lipsa mișcării și un motiv de a suspecta o traumă (de exemplu, dacă câinele ar fi fost lângă un drum). Tratamentul include o intervenție chirurgicală, o atelă sau un mulaj.
10. Cancer
„O formă obișnuită de cancer la câini este cancerul de piele”, spune Beaver. „Pot exista pete albe pe partea superioară a nasului și a vârfurilor urechilor.” Alte simptome ale cancerului la câini includ noduli, umflături, răni, scădere rapidă în greutate, șchiopătare, scăderea bruscă a poftei de mâncare, dificultăți de respirație, urinare sau defecare, lipsă de energie și scaune de culoare închisă.
Tratamentele includ intervenții chirurgicale, chimioterapie, radiații și imunoterapie. Ca și în cazul oamenilor, poate fi utilizată o combinație de mai multe abordări, iar stadiul cancerului, tipul de boală și agresivitatea tratamentului pot afecta rezultatul.
Vizitele regulate la medicul veterinar și pașii preventivi îți pot menține câinele în normele potrivite în ceea ce privește sănătatea animalelor. Și dacă observi orice comportament sau simptom neobișnuit, trebuie acordată o atenție deosebită pentru vizitele la medical veterinar care vor însemna o recuperare mai rapidă după o astfel de boală.
Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:
Boli Fungice Ale Pielii La Câini – Sfaturi și Tratament
Descoperiți cum să identificați și tratați eficient boli fungice ale pielii la câini pentru a asigura sănătatea și confortul patrupedului dvs.
Soluții pentru căderea continuă a blănii câinelui
Descoperiți soluții eficiente pentru a gestiona căderea continuă a blănii câinelui și a menține o blană sănătoasă și strălucitoare.
Ulei de Somon Contra Căderii Blănii la Animale
Descoperiți beneficiile uleiului de somon pentru căderea blănii și îmbunătățiți sănătatea pielii și blănii animalelor dvs.
Avem un cățel yorkshire de aproape 4 ani. I-am făcut deparazitarea are curea anti purici și tot se scarpină mereu…medicul spune că transpiră și de-asta se scarpină!!!