Nașterea puilor este un moment interesant. Este frumos să vezi cum o mamă se îngrijește de nou-născuți, mai ales în primele etape ale vieții.

Un cățeluș nou-născut este complet neajutorat și inevitabil depinde de mama lui. Prima săptămână din viața unui cățel, este în principal despre somn și mâncare, astfel încât să poată crește în mod corespunzător.

Puii ar trebui să rămână lângă mama și colegii de așternut până la vârsta de aproximativ opt până la 12 săptămâni. Cu toate acestea, este foarte important să aibă o mamă în primele câteva săptămâni de viață. Un cățeluș care a fost separat de mama lui va avea nevoie de intervenție umană. Creșterea unui cățeluș nou-născut necesită mult timp și îngrijire. Acesta nu este chiar același lucru cu îngrijirea unui tânăr cățeluș.

Dezvoltarea fizică

Puii se nasc cu ochii și urechile închise. Nu pot vedea și pot auzi foarte puțin. Cu toate acestea, ei sunt capabili să facă zgomot, care sună ca un țipăt puternic. Nu au dinți la naștere și nu pot merge. Puii nou-născuți sunt incapabili să urineze sau să își facă nevoile singuri. În plus, un cățeluș nou-născut nu își poate regla propria temperatură corporală.

Majoritatea puilor nou-născuți sunt, în mod instinctiv, capabili să găsească mameloanele mamei lor și încep să se alăpteze imediat după ce s-au născut. Odată curățați (de mama lor sau de o mână umană ajutătoare), ei se vor târî spre burta caldă a mamei, vor găsi mameloanele și vor începe să se alăpteze.

Cu un aport adecvat de hrană și îngrijire maternă, un cățeluș nou-născut ar trebui să își dubleze greutatea în prima săptămână din viață.

Schimbări de comportament

Puii nou-născuți vor petrece în primele câteva săptămâni de viață aproximativ 90% din timp dormind. Asta înseamnă mai mult de 22 de ore pe zi, dar somnul nu va fi unul cursiv. Cățelușii vor trage un pui de somn pe tot parcursul zilei și nopții, stând alături de colegii de păturică și la căldurica corpului mamei. Între reprizele de somn, își petrec restul timpului mâncând și fiind îngrijiți de mamă. Puii nou-născuți mănâncă cam la fiecare două ore sau mai mult.

Deoarece puii nou-născuți nu pot vedea, auzi sau umbla, nu au prea multe lucruri de explorat. Lumea cățelușului este despre mama, colegii de păturică și cutia în care dorm cu toții.

Sănătate și îngrijire

În primele câteva săptămâni din viața unui cățeluș, câinele-mamă își petrece majoritatea timpului oferind hrană și îngrijire. Mama își păstrează puii curați și îi îngrijește. Ea linge anusul și organele genitale ale fiecărui cățeluș pentru a stimula urinarea și defecația. În acest timp, oamenii pot ține și mângâia ușor puii, atâta timp cât acest lucru nu supără câinele-mamă. Este mai probabil ca acest contact uman să fie binevenit dacă acei oameni fac parte din familia câinelui mamă.

În general, cel mai bine este să o lași pe mamă să-și facă treaba și să rămâi doar pentru a mângâia puii. Cu toate acestea, există situații în care mama nu este dispusă sau nu poate să aibă grijă de puii ei. Sau, mama poate face o treabă bună, dar unul sau mai mulți pui nu cresc în mod corespunzător. Acesta este momentul în care intervenția umană este singura modalitate posibilă de a salva puii. Dacă decizi să ai grijă de un cățeluș orfan, trebuie să fii pregătit să îți petreci cea mai mare parte a timpului cu cățelușul, măcar pentru câteva săptămâni.

De fiecare dată când un cățeluș nu crește în greutate cum trebuie sau devine orfan, acel cățeluș trebuie dus la un veterinar cât mai curând posibil pentru a-i evalua starea de sănătate. Puii se pot îmbolnăvi foarte repede dacă nu au parte de o îngrijire adecvată. Când ai dubii cu privire la sănătatea unui cățeluș, nu amâna vizita veterinară!

Dacă acel cățeluș a fost respins de mama lui, acest lucru se poate datora unei probleme de sănătate, care a fost depistată de mamă. Între timp, va trebui să faci tot posibilul pentru a-i oferi grija pe care ar fi oferit-o mama sa.

Trebuie să creezi un mediu cald în care cățelușul va putea dormi. O cutie mică cu pături și o lampă de încălzire sunt elementele ideale. Păstrează lampa la o distanță potrivită, astfel încât mediul să nu se supraîncălzească. Un tampon de încălzire și pături pot funcționa, și de asemenea, asigură-te că tamponul de încălzire este bine acoperit, pentru a preveni arsurile.

Sticla de hrană a cățelușilor este o formulă specială si trebuie administrată la fiecare 2-3 ore. Este posibil să găsești un înlocuitor de lapte pentru cățeluși la un magazin de alimente pentru animale de companie sau prin intermediul medicului veterinar. Nu hrăni cățelușul cu lapte de vacă, deoarece nu oferă o nutriție adecvată și poate provoca probleme digestive.

Utilizează o cârpă caldă sau o minge de bumbac pentru a stimula urinarea și defecația imediat după fiecare masă. Cantitățile de urină și fecale vor fi foarte mici. Un scaun normal va fi moale.
Masează în mod regulat corpul cățelușului și curăță-l cât este necesar. Masajul va imita sentimentul îngrijirii mamei, lucru pe care experții îl consideră o parte integrantă a dezvoltării.

Mâncare și nutriție

În general, un cățeluș nou-născut obține nutriția de care are nevoie din laptele mamei sale. Primul lapte produs de mamă conține colostru, o substanță care se află chiar în anticorpi, fiind și un factor de creștere. Poate fi absorbit de pui pentru primele două zile de viață și oferă o anumită imunitate temporară împotriva oricăror boli împotriva cărora mama are deja imunitate.

Reține că formula comercială pentru pui nu va oferi colostru. Puiuții care nu primesc colostru, sunt deosebit de vulnerabili la boli și pot să nu prospere.

Puii nou-născuți nu vor avea dinți timp de câteva săptămâni și nu pot digera mâncarea. Nu introdu niciun fel de hrană pentru câini până când puii nu sunt gata să înceapă procesul de înțărcare, de obicei în jurul vârstei de 3-4 săptămâni, cu excepția cazului în care este recomandat altfel de către un medic veterinar.

Instruire și socializare

Un cățeluș nou-născut este prea tânăr pentru a trece prin orice fel de antrenament, dar pot fi câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l obișnui cu oamenii și cu mediul. Dacă mama o permite, ține puii în mână în mod regulat, pentru o perioadă scurtă de timp. Ai grijă să nu ții puiul departe de mamă mai mult de câteva minute. Poți folosi timpul pentru a alinta și a mângâia cățelușul, familiarizându-l cu mirosul oamenilor și a mediului.

Dacă ai un câine adult, poți alege dintre ofertele CricksyDog. De exemplu, hrană hipoalergenică cu miel, uscată, pentru câinii mijlocii și mari, sau hrană uscată hipoalergenică cu vită pentru câini de dimensiuni mici.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1940 reviews