Dacă credeți că câinele tău îți înțelege sentimentele, cercetările arată că așa este. Un studiu al revistei Learning & Behavior a constatat că, în medie, câinii se mișcau mai repede pentru a deschide o ușă și a ajunge la omul lor atunci când omul lor făcea zgomote ca de plâns, decât atunci când fredonau „Twinkle, Twinkle Little Star”. Deci, dacă puiul tău are o anumită înțelegere a dispoziției tale, stresul îți afectează câinele? Indicatorii științifici indică că da.

Gândește-te la diferitele moduri în care poți manifesta stresul: ton, expresii faciale, cuvinte și comportamente. Câinele tău citește acele indicii, poate chiar mai mult decât unii dintre oamenii din viața ta, deoarece câinele tău îți acordă multă atenție.

Înțelege că câinele tău îți recunoaște sentimentele, dar povestea are mai mult decât atât. Există o știință în spatele relației dintre emoțiile tale și reacțiile câinelui tău. Hai să săpăm.

Modul în care vorbești

Imaginează-ți acest scenariu: partenerul tău se întoarce acasă de la serviciu. Îi întrebi despre ziua lor și ei răspund strâns: „Bine”. Ce te face să te gândești? Auziți subtextul care susține că ziua lui nu a fost bine? Puiul tău are o idee. Câinii recunosc inflexiunile din vocea ta și chiar au unele reacții biologice la ele.

Un studiu din rezultatele științifice a analizat răspunsul unui câine la vocalizările emoționale umane. Cercetătorii au descoperit că diferite emisfere ale creierului câinelui au reacționat în funcție de ton. Când un câine a auzit o voce cu emoții negative (cum ar fi nefericirea sau frica), emisfera dreaptă a creierului lor a răspuns. Când un câine a auzit o voce cu emoții optimiste (fericire), emisfera stângă a creierului lor a răspuns. Mai mult, cercetarea a constatat că activitatea cardiacă a câinelui (gândește-te: ritmul cardiac) a fost afectată de tonul pe care îl folosesc oamenii atunci când vorbesc cu ei.

Dacă îi spui câinelui tău: „Sunt foarte stresat pentru că există un termen la locul de muncă”, el nu va înțelege cuvintele. Dar el va observa dacă vocea ta prezintă semne de stres și nefericire.

Modul în care te uiți

Să ne întoarcem la scenariul nostru imaginar. Când partenerul tău se întoarce acasă de la serviciu cu o expresie de câine, aproape că nu trebuie să-i întrebi cum a trecut ziua. Expresia feței spune povestea fără cuvinte. Se pare că câinii nu numai că recunosc ce înseamnă tonul vocii tale, dar înțeleg, de asemenea, modul în care vizualul se leagă de emoție.

În cercetările sale, profesorul Ludwig Huber de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena a descoperit că câinii au putut descifra dacă o persoană era fericită sau furioasă, privindu-i fața. Profesorul Huber a declarat pentru The Telegraph: „Studiul nostru demonstrează că câinii pot distinge expresiile furioase și fericite la oameni, pot spune că aceste două expresii au semnificații diferite și pot face acest lucru nu numai pentru oamenii pe care îi cunosc bine, ci chiar și pentru fețele pe care le au mai văzut până acum ”.

Acest lucru este destul de fascinant, deoarece se crede că numai primatele au capacități cognitive. Și și mai interesant, cercetările lui Huber au demonstrat că un alt animal decât oamenii poate face diferența între emoțiile unei alte specii.

Când stresul se traduce prin aspectul tău fizic, câinele tău îl poate vedea.

Efectul

Să ne revedem scenariul pentru ultima oară. Partenerul tău se întoarce acasă de la serviciu deprimat, târându-și picioarele și vorbind cu puțin entuziasm. Știi cum se vor comporta? Va dori singurătatea? Va sări peste cină? Probabil poți deduce ce va face în continuare pe baza experiențelor anterioare. Câinele tău poate face și asta.

Aceeași cercetare publicată de profesorul Huber și colegii săi în revista Current Biology a Cell Press a arătat, de asemenea, că câinii au înțeles ce înseamnă o față nefericită sau fericită pentru ei. Huber a declarat pentru The Telegraph, „ni se pare probabil că câinii asociază o față zâmbitoare cu un sens pozitiv și o expresie facială furioasă cu un sens negativ”.

În cercetare, câinilor le-a luat mai mult pentru a afla că o persoană cu o față nefericită le-ar oferi un tratament, indicând că au avut o idee despre ceea ce înseamnă o față furioasă: mai puține recompense. Și reversul, câinii au aflat mai repede că o persoană cu fața zâmbitoare a indicat că o recompensă este mai probabilă.

Îți adori câinele și nu-i arăți deseori o față furioasă. Dar, în cazul în care ai făcut-o, câinele tău poate afla că atunci când ești furios, ar trebui să-ți ofere spațiu, deoarece este mai puțin probabil să-i oferi delicii suplimentare. Dar dacă le oferi delicii suplimentare, avem întotdeauna o alegere excelentă de oferit. La CricksyDog știm ce iubesc câinii cu adevărat!

Ce înseamnă asta pentru tine și câinele tău?

Ți-am spus despre modalitățile prin care poți provoca neintenționat stresul canin și, din păcate, este adevărat că stresul tău îți afectează și câinele. Deci, dacă vrei să-i faci mai puțină neliniște, gândește-te înainte de a vorbi. Dacă ești stresat, nu încerca să-ți implici puiul în exerciții de antrenament sau alte comenzi. Și dacă prezinți semne de stres, oferă-i puiului un cadou, astfel încât să știe că încă îl iubești.

Dar amintește-ți, dacă ai un pui acasă, asta te ajută să te relaxezi. Un studiu a constatat că persoanele cu animale de companie și tensiunea arterială crescută ar putea menține nivelul de presiune mai scăzut în perioadele de stres decât pacienții fără animale de companie.

Nu îți face griji dacă ocazional provoci stres puilor. Uneori este inevitabil. Dar acum știi să fii atent la aceste comportamente. Dacă observi că câinele tău reflectă o parte din energia ta nefericită, faceți o plimbare împreună și lăsați o parte din stres să se topească.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?

Interlocutor: Îmi fac griji pentru câinele meu în vârstă de șase ani, un amestec de teckel, care pare să fie tot timpul flămând și, din păcate, a devenit supraponderal. Ce pot face pentru a-l ajuta să-și recupereze greutatea ideală?   Răspuns de la Imre Vargyas,...

citește mai mult
Independently verified
1940 reviews