Bichon Havanese

Rasa de câini Havanese a câștigat mulți admiratori cu părul lung și mătăsos, ochii expresivi și dimensiunea drăgălașă. Crescut ca un caine de companie al aristocratiei cubaneze in anii 1800, ei si-au castigat porecla de „caine Velcro” pentru ca se lipesc foarte mult de partea proprietarului lor.

Deși aceștia sunt câini de rasă pură, s-ar putea să îi găsiți în adăposturi și salvari. Amintiți-vă să adoptați! Nu faceți cumpărături dacă doriți să aduceți un câine acasă.

Havanese sunt antrenați și surprinzător de energici și au excelat în sporturile pentru câini și carierele canine, de la artist de circ până la asistența persoanelor cu dizabilități. Își adoră oamenii și nu se descurcă pe perioade lungi de timp să stea singuri acasă. Asigurați-vă că acesta are o companie constantă și că veți avea un membru al familiei inteligent, blănos, care este dornic să vă mulțumească.

Mai multe despre această rasă

Havanezul luminează cu personalitatea sa afectuoasă asupra tuturor, inclusiv străinilor, copiilor, altor câini și chiar pisicilor. Dar familia lui va primi partea leului din dragostea lui; având posibilitatea de a alege, se va lipi ca lipiciul de partea proprietarului. Potențialul dezavantaj al acestui devotament este că, atunci când sunt lăsați singuri, havanezii pot deveni anxioși. Acesta este cu siguranță un câine de casă, iar un havanez care a rămas în curtea din spate – sau oriunde departe de familia lui – nu este un câine fericit.

Personalitatea sa cu velcro nu este atât de surprinzătoare, având în vedere că a fost crescut pentru a ține companie familiile bogate din insula natală, Cuba. De atunci, însă, havanezul a dovedit că este bun pentru mult mai mult decât turele de încălzire. Câinii havanezi sunt destul de dresați și au lucrat ca câini de terapie și de asistență, au adulmecat mucegaiul și termitele și și-au arătat bufniile clovnești ca și câini performanți.

Ei au, de asemenea, o cantitate surprinzătoare de energie pentru dimensiunea lor, iar pentru familia care dorește să concureze, Havanese vor aborda cu bucurie sporturi precum agilitatea, stilul liber, obediența și flyball.

Ca și în cazul multor câini de talie mică, este obișnuit ca stăpânii adoratori să-și exagere havanezii. Probabil că vor regreta – obiceiurile proaste, cum ar fi să mănânce numai alimente pentru oameni, se pot forma foarte repede. Această rasă este un escroc ascuțit și s-ar putea să descoperi că havanezul tău te antrenează, mai degrabă decât invers.

În ciuda ciudateniilor sale, sau poate chiar din cauza lor, Havanese este un animal de companie minunat și versatil.

Caracteristicile cheie ale Havanese

Repere

  • Havanese este un câine de companie care se bucură de a fi alături de familia sa. Poate suferi de anxietate de separare atunci când este lăsat singur și se descurcă cel mai bine când cineva este acasă în timpul zilei pentru a-i ține companie.
  • Deși în general depășesc acest lucru, este destul de obișnuit ca puii de Havanese (printre alte rase) să își mănânce propriile scaune. Scoateți caca cățelușului imediat, astfel încât să nu se poată răsfăța cu acest obicei prost.
  • Blana lungă și mătăsoasă a unui Havanese este frumoasă, dar necesită periaj și îngrijire regulată. Mulți proprietari preferă să-l taie scurt, dar dacă vrei să-ți razi câinele, va trebui să-l lași să crească mult și să investești mult timp în îngrijire sau bani pentru a plăti un îngrijitor. Un alt motiv pentru a-l păstra mult timp: dacă locuiți într-un climat cald, blana lungă vă ajută să vă păstrați câinele răcorit.
  • Havanezii se descurcă bine în toate tipurile de locuințe, de la apartamente la case cu curți mari. Dar probabil că va latră când vede pe cineva trecând pe lângă casă sau când va auzi un zgomot ciudat. Vestea bună este că nu latră doar de dragul de a-și auzi propria voce.
    Havanezului îi place să privească lumea de sus și își va găsi drumul pe spatele canapelelor și meselor pentru a vedea ziua trecând.
  • Hârtia este o jucărie preferată pentru havanezi, iar această mică rasă inteligentă va face tot posibilul să o găsească, chiar și adulmecând prin jachetele oaspeților tăi. Hârtia igienică, care îi poate oferi ore întregi de plăcere de mărunțire, este un răsfăț special. Aruncă-i o rolă și casa ta va arăta în curând ca și cum ar fi fost lovită de farsorii de Halloween.
  • Havanezul are nevoie de la fel de mult exercițiu ca un câine mai mare. O plimbare lungă sau un joc activ în fiecare zi ar trebui să existe.
  • Pentru a obține un câine sănătos, nu cumpărați niciodată un cățel de la un crescător iresponsabil, o fabrică de cățeluși sau un magazin de animale de companie. Căutați un crescător de renume care să-și testeze câinii de reproducție pentru a vă asigura că nu prezintă boli genetice pe care le-ar putea transmite cățeilor și că au temperament sănătos.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Personalitate

Havanese este o rasă blândă și afectuoasă, care prosperă pe compania umană. Havanezul tău te va urmări adesea din cameră în cameră pe tot parcursul zilei și poate deveni foarte anxios când este lăsat singur.

El este, de asemenea, inteligent și se va bucura să te facă să râzi cu trăsături prostești sau pur și simplu să stea în poală uitându-se cum trece lumea.

Temperamentul este afectat de o serie de factori, inclusiv ereditatea, antrenamentul și socializarea. Cățeii cu temperamente drăguțe sunt curioși și jucăuși, dispuși să se apropie de oameni și să fie ținuți de ei. Alegeți cățelușul de la mijlocul drumului, nu cel care își bate colegii sau cel care se ascunde în colț.

Întâlnește întotdeauna cel puțin unul dintre părinți – de obicei mama este cea care este disponibilă – pentru a te asigura că au temperamente drăguțe cu care te simți confortabil. Întâlnirea cu frații sau alte rude ale părinților este de asemenea utilă pentru a evalua cum va fi un cățel când va crește.

Ca orice câine, Havanese are nevoie de socializare timpurie – expunere la mulți oameni, priveliști, sunete și experiențe diferite – atunci când sunt tineri. Socializarea vă ajută să vă asigurați că cățelușul Havanese crește pentru a deveni un câine complet.

Să-l înscrii la o clasă de grădiniță pentru cățeluși este un început excelent. Invitarea vizitatorilor în mod regulat și plimbările în parcuri aglomerate, magazine care permit câinii și în plimbări îndelete pentru a întâlni vecinii îl vor ajuta, de asemenea, să-și perfecționeze abilitățile sociale.

Sănătate

Havanese sunt în general sănătoși, dar, ca toate rasele, sunt predispuși la anumite afecțiuni de sănătate. Nu toți havanezii vor avea una sau toate aceste boli, dar este important să fii conștient de ele dacă te gândești la această rasă.

Dacă cumperi un cățel, găsește un crescător bun care să-ți arate certificatele de sănătate pentru ambii părinți ai cățelușului tău. Autorizațiile de sănătate dovedesc că un câine a fost testat și eliminat de o anumită afecțiune. De la un Havanese, ar trebui să vă așteptați să vedeți autorizații de sănătate de la Fundația Ortopedică pentru Animale (OFA) pentru displazie de șold (cu un scor corect sau mai bun), displazie de cot, hipotiroidism și boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; și de la Fundația Canine Eye Registry (CERF) care certifică că ochii sunt normali. Puteți confirma autorizațiile de sănătate verificând site-ul web al OFA (offa.org).

Displazia de șold: displazia de șold este o boală degenerativă în care articulația șoldului este slăbită din cauza creșterii și dezvoltării anormale. Această boală se găsește la multe rase de câini. Deși este o boală genetică pe care crescătorii o depista, ea poate apărea la un cățel născut din părinți liberi de boală. Tratamentele includ medicamente, pierderea în greutate dacă câinele este supraponderal, suplimente nutritive și uneori intervenții chirurgicale.

Displazia cotului: displazia cotului este similară cu displazia șoldului; este o boală degenerativă care afectează articulația cotului. Se crede că este cauzată de creșterea și dezvoltarea anormală, determinând articulația să fie malformată și slăbită. Boala variază ca severitate; unii câini dezvoltă doar puțină rigiditate, alții devin șchiopi. Tratamentul este intervenția chirurgicală, gestionarea greutății și medicamente.

Condrodisplazia: Aceasta este o tulburare genetică care este de obicei etichetată greșit drept „piticism”. Câinii afectați au membre anormal de scurte pentru rasă. Acest lucru poate varia în severitate de la aproape normal la paralizant. În cazuri mai puțin severe, câinii pot trăi o viață plină și sănătoasă, dar orice câine cu această tulburare nu ar trebui să fie crescut.

Boala Legg-Perthes: Legg-Perthes provoacă o deformare a bilei articulației șoldului. Începe cu o scădere a aportului de sânge la capul osului femural, până când osul moare, se prăbușește și se deformează. Rezultatul este artrita sau inflamația articulației șoldului. Nu este clar ce cauzează legg-perthes, dar poate fi moștenit sau legat de răni. Tratamentul include odihnă, kinetoterapie și îndepărtarea chirurgicală a capului și gâtului femural deformat. Câinii se descurcă în general bine după operație și mulți suferă doar o șchiopătură minoră, în special în timpul schimbărilor de vreme.

Cataractă: cataracta este opacitatea cristalinului ochiului, care provoacă pierderea vederii. Ochiul afectat are un aspect tulbure. Este o boală moștenită și apare de obicei la bătrânețe, dar poate apărea la orice vârstă. Cataracta se tratează prin îndepărtare chirurgicală.

Surditatea: surditatea oferă multe provocări atât pentru câine, cât și pentru proprietar. Unele forme de surditate și pierderea auzului pot fi tratate cu medicamente și intervenții chirurgicale, dar surditatea de obicei nu poate fi vindecată. Trebuie acordată răbdare și timp unui câine surd și există multe produse pe piață, precum zgarda vibratoare, pentru a vă ușura viața.

Luxația patelară: Cunoscută și sub numele de „genunchi truc”, luxația rotuliană este o problemă comună la câinii de talie mică. Este cauzată atunci când patelia, care are trei părți – femurul (osul coapsei), rotula (genunchier) și tibia – nu sunt aliniate corespunzător. Acest lucru provoacă șchiopătare sau un mers anormal. Tratamentul pentru luxația rotuliană este de obicei o intervenție chirurgicală.

Șunt portosistemic: un șunt portosistemic este un flux sanguin anormal în care sângele din tractul digestiv ocolește ficatul și continuă spre circulația venoasă sistemică. Când se întâmplă acest lucru, toxinele care sunt în mod normal eliminate de ficat sunt circulate prin organism, ducând la alte boli, cum ar fi encefalopat hepatic. Șunturile portosistemice apar de obicei împreună cu o altă boală, iar simptomele includ echilibru deficitar, pierderea poftei de mâncare, letargie, orbire, depresie, slăbiciune, convulsii, dezorientare și comă. O schimbare a dietei și intervenția chirurgicală pot ajuta la tratarea problemei.

Suflu cardiac: O tulburare a fluxului sanguin este cauza suflului cardiac. Există cinci grade de suflu cardiac; sunt clasificate după cât de audibil este murmurul. Suflule inimii sunt un indicator al bolii; este necesar un tratament, care poate include medicamente, dietă specială și restricții de exerciții fizice.

Insuficiența valvei mitrale: insuficiența valvei mitrale este mai frecvent întâlnită la câinii mai în vârstă atunci când valva mitrală, care se găsește între atriul stâng și ventricul, începe să cedeze. Când se întâmplă acest lucru, valva mitrală nu reușește să prevină fluxul de sânge în atriul stâng. Acest lucru poate provoca insuficiență cardiacă. Simptomele includ hipertensiune arterială, lichid în plămâni și scăderea forței mușchiului inimii. Tratamentul include medicamente, schimbarea dietei și restricții de exerciții fizice.

Îngrijire

Deși havanezul este o rasă mică, are o cantitate suficientă de energie de ars. O plimbare lungă sau un joc activ de aducere în fiecare zi îl va face fericit.

Havanese se descurcă bine într-o varietate de case, de la apartamente la case mari cu curte – atâta timp cât este un câine de interior. Această rasă nu este potrivită pentru viața în curte. El este cel mai fericit când este cu familia lui. Deși nu sunt exagerat de zgomotoși, latră trecătorii, așa că dacă casa ta are restricții de zgomot, aceasta poate să nu fie rasa pentru tine.

Dorința lui de a-și mulțumi proprietarii îl face pe havanez destul de ușor de antrenat în majoritatea cazurilor. Se recomandă ascultarea de bază, începând cu cursurile pentru căței. Formarea în casă, totuși, poate fi deosebit de dificilă pentru un Havanese, așa că va trebui să ai deosebită răbdare în timpul acestui proces. Vei ajunge acolo, dar antrenamentul cu cutii este o necesitate.

Anxietatea de separare poate fi o preocupare serioasă pentru Havanese și proprietarul său. Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este să o eviți cu totul. Nu lăsa câinele singur pentru perioade lungi de timp și, când pleci, pune-l într-o ladă cu o mulțime de jucării rezistente pentru a-l ține ocupat.

Deși este mic și neclar, un havanez nu este o jucărie. Ca toate rasele, el trebuie să învețe bunele maniere canine. Nu-l strica cu resturi de masă intrucât se va îngrasa sau va deveni excesiv de posesiv cu tine.

Hrănire

Cantitate zilnică recomandată: 1/2 până la 1 cană de hrană uscată de înaltă calitate pe zi, împărțită în două mese.

NOTĂ: Cât de mult mănâncă câinele tău adult depinde de mărimea, vârsta, corpul său, metabolismul și nivelul de activitate. Câinii sunt indivizi, la fel ca oamenii, și nu toți au nevoie de aceeași cantitate de hrană. Este aproape de la sine înțeles că un câine extrem de activ va avea nevoie de mai mult decât un câine de canapea. Calitatea hranei pentru câini pe care le cumpărați face, de asemenea, o diferență – cu cât hrana pentru câini este mai bună, cu atât va merge mai departe spre hrănirea câinelui și cu atât mai puțin va trebui să o scuturați în bolul câinelui.

Păstrează-ți havanesul în formă, măsurându-i mâncarea și hrănindu-l de două ori pe zi, în loc să lași tot timpul mâncarea afară. Dacă nu ești sigur dacă este supraponderal, fă-i testul oftalmologic și testul practic.

În primul rând, uită-te în jos la el. Ar trebui să poți vedea o talie. Apoi pune-ți mâinile pe spatele lui, degetele mari de-a lungul coloanei vertebrale, cu degetele întinse în jos. Ar trebui să-i poți simți, dar să nu-i vezi coastele fără a fi nevoie să apeși puternic. Dacă nu poți, are nevoie de mai puțină mâncare și de mai multă mișcare.

Pentru mai multe despre hrănirea havanezului dumneavoastră, consultați regulile noastre pentru cumpărarea hranei potrivite, hrănirea cățelușului și hrănirea câinelui adult.

Culoarea hainei și îngrijirea

Blana havaneză este groasă, dar mătăsoasă, moale și ușoară și nu cade ușor. Blana este lungă și variază de la drept la creț, deși ondulatul este considerat ideal pentru inelul de spectacol. Vine în alb, negru, negru și cafeniu, sable, gri și o multitudine de alte culori și marcaje.

Mulți proprietari țin haina unui Havanese scurtă pentru a fi mai ușor de îngrijit. Dar dacă îți arăți havanezul – sau doar vrei să arate după cum vrei tu – va trebui să o păstrezi mult timp și ar trebui să te aștepți la mai multă îngrijire.

Când este păstrată lung, haina are nevoie de periaj zilnic pentru a preveni formarea covorașelor și de băi frecvente pentru a o menține curată. În general, este înțelept să țineți părul deasupra ochilor legat pentru a preveni iritația – arată și drăguț.

Cu excepția cazului în care ești foarte motivat și calificat, probabil că ești mai bine cu un îngrijitor profesionist. Proprietarii pot învăța să își îngrijească câinii, dar este nevoie de o persoană dedicată pentru a menține haina acestei rase în formă bună.

Ochii lăcrimați și petele de lacrimi care rezultă sunt frecvente la Havanese. Rețineți că lăcrimarea excesivă poate semnala o problemă oculară și ar trebui verificată de un medic veterinar. Cu toate acestea, majoritatea petelor de lacrimi nu sunt grave, iar cauza este pur și simplu necunoscută. Puteți îmbunătăți aspectul pătat păstrând părul din jurul ochilor curat (ștergeți zilnic cu o cârpă umedă). Pe piață există produse de albire făcute special pentru luminarea petelor, pe care unii proprietari le găsesc de ajutor.

Spală-i dinții Havanesului de cel puțin două sau trei ori pe săptămână pentru a elimina acumularea de tartru și bacteriile care pândesc în interiorul acestuia. Periajul zilnic este chiar mai bun dacă doriți să preveniți afecțiunile gingiilor și respirația urât mirositoare.

Tăiați unghiile o dată sau de două ori pe lună dacă câinele nu le uzează în mod natural. Dacă auzi clic pe podea, sunt prea lungi. Unghiile scurte, bine tăiate mențin picioarele în stare bună și împiedică zgârierea picioarelor atunci când Havanese sare cu entuziasm să vă întâmpine.

Începeți să vă obișnuiți havanezul să fie periat și examinat când este cățeluș. Mânuiește-i frecvent labele – câinii sunt sensibili la picioare – și privește în interiorul gurii și urechilor lui. Faceți din îngrijire o experiență pozitivă, plină de laude și recompense și veți pune bazele pentru examene veterinare ușoare și alte manevre atunci când este adult.

În timp ce îl îngrijiți, verificați dacă există răni, erupții cutanate sau semne de infecție, cum ar fi roșeață, sensibilitate sau inflamație pe piele, la urechi, nas, gură și ochi și pe picioare. Ochii trebuie să fie limpezi, fără roșeață sau scurgeri. Examenul dumneavoastră săptămânal atent vă va ajuta să identificați din timp potențialele probleme de sănătate.

Copii și alte animale de companie

Havanese este un câine de familie excelent, care este afectuos cu toată lumea, inclusiv cu copiii de toate vârstele și cu alți câini și animale de companie. Dar, pentru că este atât de mic, s-ar putea răni cu ușurință accidental, așa că este deosebit de important să-i înveți pe copii cum să trateze câinele.

Ar trebui să-i învățați întotdeauna pe copii cum să abordeze și să atingă câinii și să supravegheați întotdeauna orice interacțiune între câini și copiii mici pentru a preveni orice mușcătură sau smulgerea urechilor sau a coadă din partea oricărei părți. Învață-ți copilul să nu se apropie niciodată de niciun câine în timp ce mănâncă sau doarme sau să încerce să ia mâncarea câinelui. Niciun câine, oricât de prietenos, nu ar trebui să fie lăsat nesupravegheat cu un copil.

Am fost deja evaluați de peste 1.000 de ori

Aici puteți citi cele mai recente 20 de recenzii ale tuturor produselor noastre.

Dragulele L.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

14 ore ago
Image #1 from Eniko Toth
1
Eniko Tothro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 zile ago
Image #1 from Eniko Toth
1
Eniko Tothro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

6 zile ago
Daniela B.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Daniela B.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Image #1 from Daniela B.
1
Daniela B.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Zberea I.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Zberea I.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Zberea I.ro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Image #1 from Mariana Neacșu
1
Mariana Neacșuro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Foarte mulțumită

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Image #1 from Mariana Neacșu
1
Mariana Neacșuro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Foarte mulțumită

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Caramihai Cristinaro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Caramihai Cristinaro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Caramihai Cristinaro
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Verified reviewVerified review - view original

o săptămână ago
Moga Astrid
feedback-ul autentic al cliențilorfeedback-ul autentic al clienților
5/5

Tedi este innebunit dupa conservele Ely cu miel. Posibil sa fim in top clienti pentru acest produs 💛

3 săptămâni ago

Ești curios și despre alte rase de câini?

Am colectat cele mai populare rase de câini pentru tine și le-am caracterizat pe toate așa cum se arată mai sus. Labrador, husky siberian, ciobănesc german, beagle, yorkie sau chihuahua... am încercat să scriem ceva unic despre toate acestea.

American Staffordshire Terrier

prezentarea câinelui

Bichon havanese

prezentarea câinelui

border collie

Border Collie

prezentarea câinelui

Buldog francez

prezentarea câinelui

Bulldogul

prezentarea câinelui

Cane Corso

prezentarea câinelui

Ciobănesc German

prezentarea câinelui

golden retriever

Golden retriever

prezentarea câinelui

Husky Siberian

prezentarea câinelui

barna labrador ül

Labrador Retriever

prezentarea câinelui

Puli

prezentarea câinelui

Rottweiler

prezentarea câinelui

Teckel

prezentarea câinelui

Vizsla

prezentarea câinelui

Livrare următoarea zi

Dacă plasezi comanda înainte de amiază, pachetul va ajunge chiar a doua zi și poate ateriza imediat în castronul câinelui tău. Nu uita, noi livrăm oriunde în România!

Ingrediente premium

Materiile prime pentru toate produsele noastre provin de la fermieri acreditați. Pentru noi, siguranța câinelui tău este cea mai importantă! Convinge-te singur!

Ai vreo întrebare sau nelămurire?

Scrie-ne pe Facebook sau sună-ne.

Independently verified
1950 reviews