Câinilor le place să mănânce. De la cei mai mici și mai energici cățeluși până la seniori distinși, aceștia par să înghită aproape orice ai pune în fața lor – oricând, oriunde. Deci, atunci când un câine nu mănâncă, acest lucru poate fi destul de supărător. Deși câinii sunt motivați pentru hrană, pot merge și fără să mănânce destul de mult timp.

Dacă te afli în situația în care un câine nu mănâncă, aceasta ar putea fi cauzată de o serie de factori – de la condițiile de sănătate la problemele de comportament, până la tipul de mâncare pe care îl oferi. Dar poate fi destul de dificil să afli adevăratul motiv. „Evident că câinii nu ne pot comunica motivul pentru care au încetat să mănânce”, spune dr. Justin Shmalberg, nutriționist veterinar, „și apoi există și faptul că câinii sunt concepuți pentru post prelungit. Deși sunt foarte motivați pentru hrană, câinii pot petrece ceva timp și fără mâncare, atâta timp cât sunt sănătoși. „
Cu toate acestea, pentru a trata în mod corespunzător pierderea poftei de mâncare a unui câine, trebuie să știi ce o provoacă. Aici intrăm. Am elaborat un ghid pentru cele mai frecvente cauze ale hiporexiei (consum redus de alimente) și anorexiei (refuzul complet de hrană) la câini și pașii pe care îi poți urma – de obicei cu ajutorul medicului veterinar – pentru a-l face pe cel mai bun prieten să mănânce din nou:

  • Cauzele pierderii apetitului la câini
  • Motive comportamentale
  • Mofturos
  • Calitatea alimentelor
  • Plictiseală
  • Prea multe tratamente
  • Stresul gospodăriei
  • Cum ajutăm un câine să nu mănânce din cauza comportamentului
  • Motive de sănătate
  • Probleme dentare
  • Condiții mentale
  • Condiții fizice și medicale
  • Vaccinări recente și medicamente noi
  • Vârstă
  • Cum ajutăm un câine care nu mănâncă din motive de sănătate
  • Pericole pe termen lung ale anorexiei la câini
  • Motive comune pentru care un cățeluș nu mănâncă
  • Ce să faci când cățelul tău nu mănâncă
  • Cauzele pierderii apetitului la câini
  • Câinii nu se nasc pretențioși – învață să fie pretențioși.
  • Motive comportamentale

 

De ce câinele meu nu mănâncă?

Aceasta este o întrebare pe care veterinarii o aud destul de des. Dacă un câine refuză să mănânce, este de obicei fie o problemă de comportament, fie o problemă de sănătate. În primul caz, există câteva vești bune: câinii a căror pierdere a poftei de mâncare este legată de comportament, sunt încă dispuși să mănânce unele alimente – în special diete noi sau delicatese. „Refuzul complet prelungit de alimente este rar fără un motiv medical de bază”, spune dr. Shmalberg. Mai jos sunt motive de comportament comune care ar putea sta la baza pierderii poftei de mâncare.

 

Mofturos

De obicei, câinii nu se nasc pretențioși – mai degrabă, ei învață să fie pretențioși. Acest lucru este cel mai frecvent la câinii mai mici cărora li s-a oferit o gamă largă de alimente. Ofertele suplimentare pot oferi mult mai multe calorii decât își dau seama proprietarii, astfel încât un câine să nu se simtă la fel de flămând și să aștepte să apară ceva mai bun. Un alt lucru de remarcat dacă câinele tău mănâncă mâncare pentru câini? Cei care primesc resturi de masă tind să fie mai pretențioși decât cei care nu primesc. Același lucru este valabil și pentru câinii care nu sunt hrăniți conform unui program – cei care învață să mănânce la anumite ore sunt mult mai predispuși să mănânce decât cei care nu sunt siguri când urmează următoarea lor masă.
Cum să-ți seama dacă provocarea este problema: un câine pretențios va refuza adesea să mănânce alimente familiare – dar va fi extrem de încântat de alimentele noi sau bogate în grăsimi și de resturile de masă.

Dacă câinele tău începe să mănânce alimente uscate de carne de vită CricksyDog Juliet hipoalergenic, nu va mai exista niciun moft. Îți putem garanta asta.

 

Calitatea alimentelor

Ceea ce face ca un câine să nu mănânce ar putea ține și de calitatea alimentelor, inclusiv în următoarele scenarii:

Mâncare care a devenit râncedă. Unii câini detectează și refuză mâncarea râncede, ceea ce se întâmplă de obicei atunci când grăsimile din interior s-au degradat din cauza depozitării sau a timpului. Dietele cu conținut ridicat de grăsimi sunt mai predispuse la râncezire decât dietele cu conținut mai scăzut de grăsimi. Reține, de asemenea, că crochetele (mai ales dacă sunt depozitate în exterior) pot dezvolta mucegai pe care nu îl putem vedea, dar pe care câinii îl pot simți. Kibble cu înveliș. Acestea sunt învelișuri exterioare ale crochetelor extrudate care schimbă gustul mâncării – unora câinilor le place aroma specifică care a fost adăugată, altora nu.

Alimente bogate în fibre. Deși nu sunt neapărat de calitate inferioară, alimentele bogate în fibre tind să fie mai puțin plăcute pentru câini decât alimentele cu un conținut mai scăzut de fibre. Unele diete de slăbit se încadrează în această categorie.

Expunerea la diete proaspete, conservate sau crude. Câinii le pot refuza pe acestea după ce s-au bucurat de alimente proaspete, conservate sau crude – probabil datorită aromei de umiditate suplimentară la care câinii răspund cu adevărat. Și aceste diete (în special crude) sunt deseori bogate în grăsimi, iar câinii le iubesc. Ca să nu mai vorbim de faptul că alimentele proaspete seamănă cu ceea ce mănâncă oamenii (și știm cu toții că câinilor le place să aibă ceea ce au proprietarii lor!).

Cum să îți dai seama dacă problema este de ordin alimentar: dacă îi oferi câinelui un nou lot de mâncare obișnuită și îl mănâncă imediat, acesta este de obicei un cadou față de vechiul lot. Dacă îl hrănești cu crochete și încerci ceva cu ingrediente și arome similare, dar într-o formă umedă, acest lucru indică adesea că este o problemă de aromă. Ambele scenarii sunt puțin diferite când vorbim despre un consumator pretențios.

 

Plictiseală

Dacă câinele tău a încetat să mai mănânce, înseamnă că s-a plictisit de mâncare? Cel mai probabil nu, potrivit dr. Shmalberg. „Acest lucru pare a fi foarte neobișnuit fără un alt factor, cum ar fi introducerea de noi alimente sau delicatese”, spune el. „Mulți câini se mulțumesc să mănânce aceeași dietă atât timp cât le este oferită. Dacă un câine nu știe că există alte opțiuni, este puțin probabil să se plictisească”. Când un câine decide brusc că nu mai vrea o mâncare, ar putea însemna că devine pretențios sau s-ar putea datora unui lucru pe care nu îl putem detecta, cum ar fi o ușoară modificare a ingredientelor care schimbă aroma. Pe măsură ce îmbătrânesc, câinii par să fie mai predispuși să înceteze să mănânce o mâncare fără un motiv întemeiat (mai multe despre acest lucru vei găsi mai jos). Nu este totuși destul de clar dacă acest lucru are legătură cu schimbarea aromelor sau cu o plictiseala adevărată.

Cum să îți dai seama dacă plictiseala este problema: dacă câinele tău pare să se „plictisească” de mâncarea sa, trecând la o aromă nouă în aceeași mâncare sau categorie. De exemplu, trecerea de la o dietă proaspătă de carne de vită la o dietă proaspătă de pui poate reprezenta un adevărat truc.

 

Prea multe recompense

Recompensele sunt o modalitate sigură de a-ți face câinele dolofan. „Câinilor le place noutatea și când primesc delicii, de diferite tipuri și arome, vor același lucru și de la mâncarea lor”, spune dr. Shmalberg. Și apoi sunt caloriile. Unele oase coapte de dimensiuni standard se împachetează în 50 de calorii sau mai mult – adică 5% din caloriile pe care le are un câine de 50 de kilograme cu un nivel mediu de activitate într-o zi. Adaugă câteva dintre acestea în amestec și vei vedea cum câinele va refuza acea masă.

Cum să îți dați seama dacă un excesul de delicii este problema: Încercarea și erorile sunt cam singura modalitate – încearcă să reduci numărul de delicatese, să rămâi la opțiunile cu conținut scăzut de calorii sau să-I oferi recompense numai într-un program stabilit.

 

Stresul gospodăriei

Animalele sau persoanele noi pot fi stresante pentru câini, în special pentru cei mai în vârstă, conduși de rutină sau timizi în mod natural. Și stresul poate reduce dorința unui câine de a mânca, deoarece se concentrează pe ceea ce se întâmplă în jurul lui, mai mult decât pe mâncare.

Cum să îți dai seama dacă stresul este problema: evaluează dacă câinele tău este entuziasmat de mâncare, pe baza rutinei mediului. Câinii cu schimbări noi, permanente în casă (cum ar fi un nou animal de companie sau un bebeluș) se întorc de obicei la obiceiurile alimentare obișnuite după o săptămână sau două.

 

Cum ajutăm un câine care nu mănâncă din cauza comportamentului

Încerci să îți dai seama cum să-ți faci câinele să mănânce? Mai întâi trebuie să îți dai seama de ce nu mănâncă. Dacă bănuiești că problema animalului tău este una comportamentală, încearcă următoarele strategii. În cele din urmă, amintește-ți că, dacă nu stabilești niște limite alimentare, câinele tău va fi șeful, și nu invers.

Lasă-l să aștepte și să țină post timp de două până la trei zile. Odată cu trecerea timpului, probabil că va deveni mult mai puțin selectiv.

Respectă un program strict de hrănire și lasă alimentele afară doar timp de 10 minute. Câinele tău, care este condus de rutină, va învăța adesea rapid că politica este „să o mănânce sau să o piardă” și să se înscrie pe drumul cel bun.

Redu deliciile. Acest lucru reduce excesul de calorii și stabilește mâncarea ca o raritate, în loc de ceva pe care servitorul câinelui este întotdeauna gata să-l ofere! Schimbă locul de hrănire. Încearcă, de asemenea, să reduci la minimum factorii de stres, cum ar fi zgomotul în casă sau oaspeții necunoscuți, în jurul mesei.

Exersează-ți câinele înainte de mese. Exercițiile de rutină pot ajuta la îmbunătățirea metabolismului și la stimularea poftei de mâncare. Dar dă-i o pauză înainte de a mânca – nu vrei să-l hrănești când încă se răcorește.

Stabilește o rotație a diferitelor alimente. Reține că, de obicei, este mai bine să schimbi tipurile de alimente nu mai mult de o dată pe săptămână. În caz contrar, câinele tău poate încerca să aștepte pentru a doua zi, apoi pentru a doua, și așa mai departe, până când devine preferatul lui.

Gândește-te la o dietă mai plăcută. Aceasta poate include o dietă mai bogată în grăsimi sau proteine, un aliment cu o formă sau textură diferită, un aliment cu mai multă umiditate sau o dietă proaspătă.

 

Motive de sănătate

Potrivit dr. Shmalberg, refuzul complet al oricărui aliment (mâncăruri, mese etc.) este mult mai îngrijorător, dar mai puțin frecvent decât refuzul anumitor alimente. Dacă un câine nu mănâncă, dar bea apă sau un câine refuză cu totul mâncarea, ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate. Iată câteva posibilități.

 

Probleme dentare

Câinii nu își anunță adesea stăpânii când suferă, iar durerea dinților nu este diferită. Boala parodontală poate predispune câinii la infecții, mobilitate dentară, pierderea dinților și infecții maxilare – iar proprietarii nu vor avea idee că se întâmplă toate acestea. Îngrijirea dentară de rutină este cea mai bună prevenire, dar atunci când apar astfel de probleme, un câine își poate reduce consumul de alimente, poate renunța la alimente sau poate refuza mâncarea (în special alimentele tari, cum ar fi crochetele). Dr. Shmalberg subliniază, de asemenea, că obiectele se pot bloca în dinții câinelui. „Am văzut odată un câine care avea un băț așezat în acești dinți care stătuse acolo de două săptămâni și a început să distrugă țesutul de pe acoperișul gurii”, spune el. „Singurul simptom a fost că câinele a încetat să mai mănânce!”

Cum să îți dai seama dacă o problemă dentară este cu adevărat o problemă: dacă câinele a încetat să mai mănânce, nu este o idee rea să te uiți în gura lui. Mirosul urât, dinții liberi, cantități mari de calcul (material colorat, asemănător mineralului pe suprafața dinților) pot fi semne că ceva nu este în regulă – dar verificarea ta nu este un substitut pentru un test profesional. Consultă medicul veterinar cât mai curând posibil dacă suspectezi o problemă dentară.

 

Condiții mentale

Legat de stres, așa cum este descris mai sus, există anumite condiții care au legătură cu diagnosticul psihiatric uman și care pot avea impact asupra obiceiurilor alimentare ale unui câine. Anxietatea de separare, anxietatea generalizată și agresivitatea par să prevaleze apetitul la unii pui.
Cum să vă îți dai seama dacă o afecțiune mentală este o problemă: discută cu medicul veterinar dacă observi episoade cu semne comportamentale severe.

 

Condiții fizice și medicale

Cele mai multe cazuri prelungite de refuz complet al alimentelor (orice durează mai mult de trei până la cinci zile) – și multe cazuri de subalimentare cronică – provin dintr-o afecțiune fizică sau medicală specifică, cum ar fi una dintre următoarele.

Leziuni ale mușchilor, ligamentelor sau altor țesuturi moi. Cele mai frecvente la câinii tineri și de vârstă mijlocie, oricare dintre aceștia poate provoca o lipsă temporară de apetit în timp ce inflamația este punctul culminant (care durează de obicei câteva zile).

Disfuncție de organ. Boli de rinichi, boli de ficat, insuficiență cardiacă și alte afecțiuni (mai probabil la câinii în vârstă) care modifică concentrațiile în sânge ale anumitor compuși pot face un animal să se simtă rău și mai probabil să înceteze să mănânce. Cancerul este, de asemenea, destul de frecvent la câinii mai în vârstă, din păcate, iar multe tipuri de cancer afectează apetitul.

Condiții gastrointestinale (GI). Corpurile străine sau obstrucțiile sistemului GI, paraziți, infecții virale sau bacteriene, boli inflamatorii intestinale, alergii alimentare, pancreatită și colită de stres, pentru a numi câteva, toate afectează digestia și apetitul.

Aversiune alimentară. Câinii sunt predispuși la aversiune față de alimente, adică asocierea unui aliment cu un anumit sentiment sau boală medicală. Acest lucru este deosebit de dificil atunci când un câine este bolnav pentru o perioadă îndelungată și a fost hrănit cu mai multe alimente, pe care probabil că le va asocia cu o stare de rău. Adesea facem greșeala de a lăsa mâncare în jurul animalelor bolnave, de exemplu, îi lăsăm lângă mâncare într-o ladă. Dr. Shmalberg aseamănă acest lucru cu a fi bolnav la un bufet de mâncare chinezească: „Este puțin probabil să vrei să te întorci și să mănânci acolo în curând”.

Cum să îți dai seama dacă este o problemă fizică sau medicală: consultă un profesionist. Veterinarul tău poate face un examen amănunțit pentru a încerca să localizeze problema și poate efectua teste suplimentare de sânge, urină și fecale și alte teste pentru a ajuta la verificarea tulburărilor medicale interne.

 

Vaccinări recente și medicamente noi

O vizită la medicul veterinar, atât cât încearcă echipa ta veterinară să o facă confortabilă, poate fi totuși stresantă pentru câine. Acolo, i se pot administra medicamente preventive de rutină (cum ar fi un agent de deparazitare), iar întreaga experiență poate provoca o scădere temporară a poftei de mâncare. De obicei, nu trebuie să îți faci griji, deoarece câinii își revin de obicei la timp.

Vaccinările, de asemenea, provoacă – intenționat – un scurt răspuns inflamator, care poate poate provoca câinele să mănânce o zi sau două puțin mai puțin sau să refuze cu totul mâncarea. Acest lucru este total normal. Noile medicamente pot afecta, de asemenea, apetitul câinelui. Dacă sunt adăugate la mâncare, acest lucru poate schimba aroma și poate da câinelui tău o pauză.

Cum să îți dai seama dacă problema este o vaccinare sau un medicament: dacă modificările în alimentație coincid cu un medicament nou sau dacă câinele tău încetează să mai mănânce mai mult de două zile după vaccinare, oricare dintre acestea ar putea fi vinovatul. Apelează la veterinar pentru a discuta.

 

Vârstă

Un câine bătrân nu mănâncă? Este destul de frecvent – pe măsură ce îmbătrânesc, câinii pot deveni mai puțin activi și pot mânca mai puțin pentru a-și menține greutatea. Acest lucru nu este îngrijorător dacă sunt încă în stare bună. (Amintește-ți, cantitățile de hrană sugerate de pe pachetele cu alimente supraestimează ceea ce au nevoie câinii normali.)

Dacă un câine senior este altfel sănătos, schimbările cognitive ar putea afecta și programul sau frecvența de a mânca. În acest sens, obișnuiește-te să duci animal de companie care este senior, la verificări de rutină.

Cum să îți dai seama dacă vârsta este problema: dacă observi – împreună cu lipsa poftei de mâncare – schimbarea obiceiurilor de somn, comportamente ciudate sau dacă acesta pare îndepărtat, ori absent.

Sună-ți medicul veterinar, care îți poate prescrie suplimente sau alimente noi care te pot ajuta să-ți păstrezi câinele pe drumul cel bun ani întregi.

 

Cum ajutăm un câine care nu va mânca din motive de sănătate

Dacă bănuiești o cauză medicală, consultă un medic veterinar. Multe dintre aceste afecțiuni au simptome vagi care necesită o examinare atentă pentru a ajunge la tratamentul potrivit. Un examen fizic atent va ajuta adesea la restrângerea cauzei; dacă este necesar, medicul veterinar va recomanda examinări mai detaliate (cum ar fi analiza sângelui, raze X, ultrasunete sau teste de urină sau fecale) pentru a culege informații suplimentare.
Și reține că majoritatea cazurilor de refuz complet al alimentelor cauzate de o afecțiune medicală nu se vor îmbunătăți fără a căuta cauza.
Pentru a ajuta câinii cu tulburări de alimentație, pe lângă vizitarea medicului veterinar, iată câțiva pași de bază pe care îi poți face:

Hrănește-ți câinele într-un mediu confortabil, departe de alte animale de companie, persoane necunoscute și distrageri.

Nu lăsa mâncarea afară tot timpul. Dacă câinele tău este bolnav, acest lucru îl predispune la aversiune față de alimente. Încearcă să-l hrănești de câteva ori pe zi și lasă-i mâncarea doar 30 de minute.

Solicită îngrijitorului câinelui să-i ofere mâncarea, desigur, dacă acesta nu se va simți stresat de situație.

Dacă crezi că câinele tău ar putea avea o aversiune alimentară, încearcă să schimbi aroma alimentelor. Păstrează alte arome la îndemână, totuși, astfel încât să ai opțiuni în cazul în care câinele refuză noua aromă sau dezvoltă o aversiune față de aceasta.

Adaugă puțină apă (sau căldură) în mâncare pentru a-i oferi mai mult miros, ceea ce de obicei câinilor le place.

Încearcă conserve. Conținutul mai ridicat de grăsime și umiditatea suplimentară sunt mai plăcute pentru câini.

Încearcă o dietă proaspătă, în mod ideal una echilibrată pentru o nutriție optimă. Poți face alimente de la zero pe termen scurt, dar să știi că este posibil să nu aibă toate vitaminele, mineralele și grăsimile esențiale de care are nevoie câinele tău. Câinele tău poate dezvolta o preferință puternică pentru aceasta- așa că fii pregătit.

Crește conținutul de grăsimi din dieta câinelui – dar numai după ce medicul veterinar a eliminat pancreatita (starea se agravează cu mai multe grăsimi dietetice). Se recomandă o dietă cu mai mult de 40 de grame de grăsime la 1.000 de calorii.

Crește conținutul de proteine al dietei, atâta timp cât nu există insuficiență renală sau hepatică. Acest lucru te poate ajuta să menții masa musculară și să faci mesele mai atrăgătoar. Se recomandă o dietă cu peste 75 de grame de proteine la 1.000 de calorii.

Folosește „topinguri” gustoase. Acestea ar putea include o cantitate mică de zahăr (evită xilitolul și îndulcitorii artificiali); bulion (din cauza conținutului de sodiu, nu include bulionul la câinii cu afecțiuni renale și cardiace); pulberi de carne sau ficat uscate; fulgi de pește; sau sos (din cauza conținutului de grăsime, sări peste sos la câinii cu pancreatită). Poți încerca, de asemenea, delicatesele preferate (doar zdrobește sau trece-le print-un blender) sau o cantitate mică de mâncare proaspătă gătită amestecată în masa obișnuită a câinelui.

Evită carnea crudă și legumele puțin gătite. Prima conține bacterii care pot provoca probleme suplimentare la animalele cu boli (cum ar fi diaree, vărsături sau bacterii care se deplasează din intestin în sânge); acestea din urmă sunt adesea mai greu de digerat.

Ia în considerare dietele lichide sau shake-urile de proteine. Există diete lichide specifice animalelor de companie și shake-uri fără prescripție medicală pentru oameni, de asemenea, pot funcționa, dar discută cu medicul veterinar pentru a te asigura că sunt sigure. Evită orice produse cu ciocolată și îndulcitori artificiali.

Evită hrănirea câinelui cu seringă, cu excepția cazului în care este recomandat de un veterinar. Acest lucru poate declanșa o aversiune alimentară și, de asemenea, poate determina câinele să te asocieze cu o experiență incomodă (hrănirea forțată).

Încearcă boluri noi, tăvi ridicate și locuri noi pentru hrănire. Unii câini – în special cei mai în vârstă – se pot lupta pentru a mânca dintr-un castron prea mic. Dacă câinele tău este slab dintr-un anumit motiv, folosirea unei farfurii în locul unui bol îl poate ajuta să-și obțină mâncarea cu ușurință.
Discută cu medicul veterinar despre medicamentele pe care le ia câinele. Unele medicamente pot afecta apetitul la un moment dat după începerea tratamentului, iar altele pot necesita o ajustare a dozei.

Întreabă despre medicamentele care pot ajuta. Veterinarul poate fi capabil să prescrie medicamente care stimulează pofta de mâncare a câinelui tău și / sau combate greața legată de o afecțiune de bază.

Un tub de alimentare sună dramatic, dar poate fi necesar pentru a începe alimentarea la un câine care nu mănâncă de ceva timp. Veștile bune? Câinii tolerează de obicei tuburile de hrănire foarte bine. Veterinarul îți poate oferi opțiuni și te va asigura că nu este neapărat o măsură ce se ia la sfârșit de viață. „Mulți câini care au avut tuburi de hrănire au continuat să ducă o viață normală”, spune dr. Shmalberg.

 

Pericole pe termen lung ale anorexiei la câini

Cât de mult poate rezista un câine fără să mănânce? Să vorbim mai întâi despre câinii normali – adică despre câinii fără probleme medicale. „Câinii sunt extrem de buni în a nu mânca. Strămoșii lor sălbatici au evoluat în așa fel încât să mănânce mese uriașe dintr-o dată și apoi să nu mănânce nimic pentru o perioadă”, spune dr. Shmalberg. „Câinii cu sanie în afara sezonului, ca un exemplu, pot fi hrăniți doar o dată pe săptămână în unele cazuri și pot funcționa normal.”

Tot ce s-a spus, dacă ai un câine pretențios sau pur și simplu se joacă cu tine pentru a obține mâncare „mai bună”, în această bătălie a voințelor, câinele câștigă de cele mai multe ori. Câinii normali vor ține post până la cinci zile – uneori mai mult – pentru a obține ceea ce vor. Dacă crezi că câinele tău se încadrează în această categorie, discută cu medicul veterinar și verifică-l. Dacă nu este nimic în neregulă și el doar te înnebunește, ar putea fi timpul pentru o iubire dură!

Pe de altă parte, dacă câinele tău nu mănâncă suficient și suspectezi o afecțiune de bază – și pierde în greutate – verifică-l. Iată câteva semnale că este timpul pentru o vizită veterinară (și, eventual, o nouă strategie alimentară):

Dacă observi pierderea în greutate; și mai ales dacă câinele tău pierde neintenționat mai mult de 5 la sută din greutate.

Dacă mănâncă mai puțin de 75 la sută din cantitatea normală de mâncare.

Dacă încetează să mănânce complet și cunoști sau suspectezi o problemă de sănătate care stă la baza acesteia. Unele afecțiuni cronice se pot agrava brusc într-o perioadă scurtă de timp și necesită intervenție. (Deshidratarea este, de asemenea, o preocupare pentru un câinii care nu mănâncă.)

Dacă nu mănâncă o săptămână, chiar dacă pare sănătoasă și acționează normal.

Corpul câinilor este foarte bun la menținerea funcției normale a organelor pentru a supraviețui unei perioade foarte lungi de anorexie. Cu toate acestea, anorexia la câini poate provoca o serie de pericole pe termen lung, inclusiv:

Pierderea masei musculare, ducând la slăbiciune.

Producția redusă de proteine importante din sânge, care se înrăutățește dacă câinele are o afecțiune care provoacă insuficiență hepatică sau inflamație gastrointestinală cronică.

Modificări ale electroliților, care pot duce la slăbiciune musculară și alte simptome.

Suprafața redusă a intestinului, ceea ce face să fie mai puțin probabil să absoarbă substanțele nutritive imediat când începe să mănânce din nou – și este mai susceptibil la diaree.

Deshidratare, dacă consumul de apă al câinelui nu este normal sau nu compensează lipsa de apă pe care o primește de obicei din alimente. (Conținutul de apă este mai mare în dietele cu conserve, proaspete și brute și mai scăzut în dietele uscate.)

Modificări ale populației bacteriene ale intestinului, care pot afecta funcția acestuia.

Aport inadecvat de vitamine și minerale importante care ajută la metabolismul energetic (vitaminele B), activitatea antioxidantă (vitamina E) și funcția imună (zinc).

Proteine inadecvate pentru a reconstrui țesuturile deteriorate de boli.

În cel mai rău caz, în timp ce anorexia însăși nu va cauza moartea decât dacă durează luni de zile, cu siguranță poate scurta durata de viață a unui câine și îi poate afecta calitatea vieții (mai ales dacă apare alături de o boală).

 

Motive comune pentru care un cățeluș nu mănâncă

Singurul lucru mai înfricoșător decât câinele tău care nu mănâncă poate fi cățelul tău care nu mănâncă. Nu îți face griji – în timp ce puii își iubesc în general mâncarea, atunci când ai un nou pui, este firesc pentru el să treacă printr-o perioadă de ajustare. Doar caută simptome care ar putea indica o afecțiune medicală de bază, mai ales dacă lipsa poftei de mâncare continuă câteva zile. Iată câteva lucruri care ar putea explica de ce puiul tău nu mănâncă.

 

Alimente necunoscute

Dacă puiul tău este tânăr, întreabă adăpostul, salvarea sau crescătorul dacă tocmai a fost înțărcat (de obicei înțărcarea se întâmplă în primele 8 săptămâni ale unui cățeluș). Puii înțărcați recent se descurcă adesea mai bine cu mâncarea conservată, mâncarea proaspătă sau crochetele umezite, mai degrabă decât cu crochetele simple și uscate.

Dacă intenționezi să schimbi tipul de mâncare, nu trebuie să se întâmple în prima zi – lasă puiul să se așeze în noua lui casă înainte de a-și modifica dieta. Și amintește-ți că puii trec printr-o fază cu dinții, în timpul căreia poate exista un disconfort. Poți încerca să aștepți câteva zile pentru a vedea dacă puiul se adaptează.

 

Familie nouă și casă

Puii au de obicei nevoie de o zi sau două pentru a se obișnui cu noul lor mediu. Este mai critic ca rasele mici și puii foarte tineri să mănânce regulat. Dacă puiul tău are între 8 și 12 săptămâni, nu a mâncat într-o zi și este liniștit, discută cu medicul veterinar. Dacă cățelușul tău sare ca un maniac, probabil că va veni să mănânce odată ce se va adapta la noul său mediu și la toți stimulii.

Și asigură-te că verifici pe oricine a avut cățelușul înaintea ta, pentru a afla despre obiceiurile de hrănire: întreabă în ce tip de castron sau fel de mâncare a fost hrănit, când a fost hrănit și dacă a fost un consumator social sau independent. Dacă poți compara acești factori, noul tău cel mai bun prieten cu blană se va simți mai confortabil.

 

Probleme de sănătate

Cu un cățeluș, este important să acorzi o atenție deosebită tuturor aspectelor, de la comportament, la urinare și defecație. Dacă noul tău cățeluș nu mănâncă, s-ar putea datora anumitor probleme de sănătate, inclusiv:

Infecții contagioase: Cea mai frecventă este tusea de canisa, care provoacă tuse și strănut; și parvovirus, care vine cu vărsături și diaree și poate fi fatal dacă nu este tratat.

Paraziți intestinali: căutați simptome gastrointestinale, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, diaree și vărsături.

Infecția tractului urinar (ITU): o infecție urinară poate face ca cățelul tău să se simtă destul de mizerabil și neinteresat să mănânce. Ai grijă la scăderea cantității de urină, și / sau sânge în urină.

Vărsături sau diaree: Aceste simptome pot proveni dintr-o nouă dietă, stres sau cățelușul introduce lucruri care nu ar trebui.

Probleme congenitale: Defectele congenitale pot afecta orice organ sau sistem din corpul câinelui (un palat deformat în acoperișul gurii, anomalii ale ficatului și multe altele) și apar adesea încă de la naștere. Deoarece semnele pot fi destul de nespecifice (lipsa poftei de mâncare, letargie etc.), ele sunt de obicei găsite doar de veterinari.

Dacă bănuiești vreunul dintre cele de mai sus sau observi simptome persistente la cățeluș, consultă medicul veterinar.

 

Prea multe recompense

Să recunoaștem: puii adoră să mănânce și mulți noi proprietari de pui adoră să ofere delicii pentru a recompensa comportamentul bun. De aceea, este important să verifici nevoile zilnice specifice de calorii ale cățelușului și să îți propui să faci nu mai mult de 10 la sută din acestea. În acest fel, nu vei dilua substanțele nutritive critice de care are nevoie cățelul pentru a crește și a prospera. Ca alternativă, încearcă să oferi porții mici din dieta obișnuită a cățelușului – împrumutate din aportul total de calorii – sub formă de delicatese.

 

Ce să faci când cățelul tău nu mănâncă

În general vorbind, cauzele comportamentale ale consumului redus de alimente la pui sunt foarte temporare, durând doar o zi sau două. Dacă te întrebi cum trebuie să mănânce un cățeluș, încearcă următoarele sfaturi:

Rămâi la aceeași mâncare pe care o mânca în casa ei anterioară, cel puțin prima săptămână.

Hrănește-ți cățelușul într-un loc sigur, departe de distrageri și de alți câini – probabil că se va simți mai sigur. Uneori, totuși, să vezi că un alt câine mănâncă poate stimula și un cățeluș să o facă.

Acordă atenție numărului de delicatese pe care-l oferi și asigură-te că puiul tău nu primește mai mult de 10% din caloriile zilnice pe care le oferă.
Dacă puiul tău se luptă cu mâncarea uscată, treci la alimente conservate sau proaspete cu mai multă umiditate, mai ales dacă este foarte tânăr. (De asemenea, poți încerca să-i umezești puțin alimentele uscate.)

Consultă strategiile de mai sus pentru câinii adulți, dintre care multe ar trebui să funcționeze și la pui.

Dacă simptomele durează mai mult de câteva zile, mergi cu puiul tău la medicul veterinar. Vizita poate implica și eliminarea paraziților, prelucrarea sângelui și alte teste rapide. Majoritatea puilor își revin repede de la toate bolile, cu excepția celor mai severe, cu îngrijire și tratament adecvat. Păstrează o listă a oricăror comportamente sau semne anormale pe care le observi, astfel încât să poți transmite toate informațiile. Echipa veterinară te va ajuta să identifici și să tratezi orice probleme, care pot implica modificări ale dietei, lichide, probiotice și / sau medicamente. De asemenea, te vor ajuta să verifici starea corpului puiului tău pentru a te asigura că aportul său de calorii se aliniază corespunzător dezvoltării sale.

Te-ar putea interesa și articolele de mai jos:

Independently verified
2329 reviews